
Storczyk to piękna, egzotyczna i stosunkowo tania roślina, która ozdobi nasze mieszkanie. Choć jego pielęgnacja nie należy do trudnych, przy niewłaściwym podłożu, nawadnianiu, światle czy nawożeniu może zatrzymać swoje kwitnienie i stracić walory wizualne. Roślinę możesz jednak odżywić dostarczając jej potrzebne składniki odżywcze. Wypróbuj ten prosty trik z piekarnikiem i bananem, a twój storczyk ponownie będzie bujnie kwitł. Sprawdź na kolejnych slajdach galerii, na czym on polega.

1. Krok: nagrzej piekarnik do ok. 100 stopni i włóż do niego skórki od banana, tak aby miękka część dotykała blaszki. Skórki powinny wyschnąć. Zajmie to około 20-30 minut.

2. Krok: Wyjmij z piekarnika skórki i dokładnie je rozgnieć. Aby zrobić to dokładnie, będziesz potrzebować blendera, moździerza lub młynka do kawy.

3. Krok: Wsyp rozgniecione skórki bezpośrednio do doniczki. Możesz je również pomieszać z wodą i podlać taką miksturą kwiat lub wlać ją do podstawki i moczyć w niej storczyka około pół godziny. W ten sposób roślina szybciej ją wchłonie.