
ROSÓŁ NA NIESZCZELNE JELITO
Zespół nieszczelnego jelita (cieknącego jelita) to stan, w którym w nabłonku jelit pojawiają się mikroszczeliny, przez które możliwe jest przedostawanie się do krwiobiegu niestrawionych resztek pokarmowych, toksyn, bakterii, grzybów, wirusów itp.
Jednym z podstawowych składników niezbędnych do utrzymania prawidłowej pracy jelit jest aminokwas glutamina obecny w bardzo dużych ilościach w rosole.

Rosół, aby posiadać swoje właściwości zdrowotne, powinien być gotowany na kościach szpikowych, ponieważ szpik kostny jest bogatym źródłem witaminy A i K, żelaza, selenu, cynku, manganu i kwasów tłuszczowych. Poprzez wygotowywanie chrząstek do rosołu trafiają również glukozamina i chondroityna, które poprawiają elastyczność stawów, zmniejszają dolegliwości bólowe i wpływają pozytywnie na ruchliwość.

ILE KAROLII MA ROSÓŁ?
Ile kalorii ma rosół? Bardzo trudno to ustalić jednoznacznie. Wartość energetyczna rosołu zależy od rodzaju i ilości mięsa, użytych warzyw czy czasu gotowania. Według amerykańskiej Food Data Central wartość odżywcza 100 g rosołu drobiowego domowego wynosi 36 kcal.

Zwiększając ilość mięsa i kości szpikowych oraz wydłużając czas gotowania można wielokrotnie zwiększyć wartość odżywczą rosołu.