
Jogurt jest jednym z podstawowych produktów w lodówce, ponieważ jest niezwykle wszechstronny. Wiele osób już od samego rana sięga po jogurty. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak jogurt może wpływać na nasz organizm na poziomie zdrowia i odżywiania.
Jedzenie jogurtu może mieć zarówno pozytywne, jak i negatywne skutki, które mogą być naprawdę zaskakujące.
Kto szczególnie powinien włączyć jogurty do swojej diety? Zobacz, co na temat jogurtu mówią eksperci na kolejnych slajdach >>>>>

JOGURT MOŻE POMÓC W UTRACIE WAGI
Niektóre rodzaje jogurtów, takie jak jogurt grecki, zawierają dużą ilość białka. Pokarmy wysokobiałkowe, takie jak jogurt grecki, mogą pomóc dłużej zachować uczucie sytości. Dzięki temu rzadziej pojawia się pokusa na podjadanie innych wysokokalorycznych produktów spożywczych w ciągu dnia.

JOGURT WSPOMAGA ZDROWIE KOŚCI
Niektórzy ludzie nie spożywają wystarczającej ilości wapnia każdego dnia. Są osoby, które dostarczają go tylko w łyk nabiału w porannej kawie albo zupełnie unikają produktów mlecznych z powodu alergii na mleko, nietolerancji laktozy, osobistych preferencji lub smaku. Jedna filiżanka jogurtu na bazie mleka zawiera 30-45% dziennej wartości wapnia, co wspiera ogólny stan zdrowia kości. Wybierając jogurty bezmleczne, należy szukać opcji wzbogaconych w wapń i witaminę D.

JOGURT MOŻE POWODOWAĆ WZDĘCIA I GAZY
Zarówno jogurt zwykły, jak i jogurt grecki zawierają niewielką ilość laktozy, co może być problematyczne dla osób z nietolerancją tego związku. Laktoza to cukier mleczny, który jest rozkładany przez enzym laktazę. Jeśli brakuje ci tego enzymu, może powodować wzdęcia i gazy podczas spożywania produktów mlecznych. Jeśli nie tolerujesz laktozy, wybierz jogurt grecki, ponieważ zawiera mniej laktozy w porównaniu ze zwykłym jogurtem. Obecnie dostępnych jest też wiele odmian jogurtów bezmlecznych: jogurt z orzechów nerkowca, jogurt sojowy, jogurt kokosowy, a nawet jogurt owsiany. Jednak te rodzaje jogurtów mogą nie być tak bogate w białko.