
NIEKTÓRE KIEŁBASY ZAWIERAJĄ DUŻO TŁUSZCZÓW NASYCONYCH
W zależności od rodzaju kupowanej kiełbasy, można również spożywać duże ilości tłuszczów nasyconych. Zgodnie z badaniami przeciętna kiełbasa (która zazwyczaj zawiera mieloną wieprzowinę, wołowinę lub ich kombinację) może zawierać 13 gramów tłuszczów nasyconych. Jest to dokładny limit tłuszczów nasyconych, na który można sobie pozwolić w ciągu dnia przy diecie 2000 kalorii. Spożycie tłuszczów nasyconych powinno stanowić tylko 5-6 proc. kalorii, aby utrzymać niski poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.
Zbyt dużo tłuszczów nasyconych w ciągu dnia może powodować mnóstwo problemów. Nie tylko przyczynia się do przybierania na wadze, ale może również zwiększać poziom tzw. "złego" cholesterolu LDL, co skutkuje zwiększonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

RYZYKO CHORÓB WZRASTA
Większość kiełbas jest uważana za przetworzone mięso niezależnie od rodzaju zawartego w niej mięsa. Spożywanie dowolnego rodzaju przetworzonego mięsa może zwiększyć ryzyko kilku chorób przewlekłych. Na tej liście jest także kiełbasa z kurczaka i kiełbasa z indyka.
Według badań osoby, które regularnie jedzą większą ilość przetworzonego mięsa, mogą być narażone na wyższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia i raka. Wszystko za sprawą substancji rakotwórczych (takich jak nitrozoaminy). Eksperci są zdania, że należy spożywać mniej niż 20 gramów przetworzonego mięsa dziennie.

KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POGORSZYĆ ALERGIĘ
Grillowanie może powodować podwyższony poziom histaminy, co może wywołać reakcję alergiczną, szczególnie u osób wrażliwych.

KIEŁBASA Z GRILLA MOŻE POWODOWAĆ PRZYROST WAGI
Grillowanie to z jednej strony świetny sposób na przyrządzanie potraw z mniejszą ilością tłuszczu, ale jednocześnie sosy, które dodajemy do dań z grilla, mogą ukrywać dodatkowe kalorie, które mogą prowadzić do przyrostu masy ciała. Eksperci sugerują, by zamiast używać sosów, nacierać mięso przyprawami i ziołami, cytryną i czosnkiem.