
Czasem zdarza się tak, że mimo odpowiednich warunków pomidory zaczynają gnić i pojawia się na nich pleśń.
Według niektórych odkrojenie jej pozwala na bezpieczne jedzenie dalszej części rośliny. Jak twierdzą eksperci to ogromny błąd, który może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie.
Szczegóły prezentujemy na kolejnych slajdach naszej galerii >>>

Zjedzenie spleśniałego pomidora może skutkować licznymi problemami zdrowotnymi takimi jak:
- zatrucia pokarmowe
- alergie
- grzybice układu pokarmowego
- choroby wątroby

Nawet jeśli na pomidorze znajduje się niewielka plamka pleśni odkrojenie jej i zjedzenie reszty może prowadzić do biegunki i zatrucia organizmu.

Dzieje się tak, ponieważ pleśń zakorzeniona jest głęboko w produkcie, a toksyczne substancje zagrażające naszemu życiu i zdrowiu są już w całym produkcie.