
WIĄZANIE CZOSNKU
Niektórzy ogrodnicy zalecają wiązanie czosnku, a dokładniej – liści. Ma to zapewniać lepsze przechowywanie główek i dobre zbiory, a także ograniczać kwitnienie czosnku. Okazuje się jednak, że ta pracochłonna i niewygodna metoda może sprawić, że główki czosnku będą mniejsze. Liście odżywiają podziemną cebulę, jeśli więc zostaną związane, ograniczy to ich rozwój. W dodatku podczas tego zabiegu liście często się nadłamują i uszkadzają.

ZBIORY
Czosnek zbiera się, gdy połowa liści zaschnie - zwykle to lipiec lub sierpień. Sporo zależy od odmiany, pogody, terminu sadzenia (wiosenny dojrzeje nieco później). Najlepiej kierować się stanem roślin. Czosnek najlepiej wykopywać, np. widłami lub szpadlem (nie wyrywać z ziemi), kiedy około połowa liści zaczyna zasychać. Ze zbiorem czosnku nie należy zwlekać zbyt długo, ponieważ liście oraz pęd szybko zasychają, odrywają się od główek czosnku a ząbki rozsypują się w ziemi przez co trudno je znaleźć i zebrać.

SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE CZOSNKU
Czosnek z ogrodu można zużyć na bieżące potrzeby, można go też przechowywać przez dłuższy czas - nawet do kilkunastu miesięcy. W tym celu najlepiej go związać i powiesić (główkami w dół) do wysuszenia w przewiewnym, suchym miejscu. Ważne, by nie usuwać liści zaraz po jego wykopaniu ale pozwolić im najpierw zaschnąć. Liście należy związać sznurkiem tak, aby poszczególne główki znajdowały się na różnych wysokościach - dzięki temu każda będzie miała dostęp powietrza i lepiej schła. Po kilku tygodniach można odciąć główki, a liście wyrzucić. Alternatywą jest splecenia liści czosnku jak wianka z kwiatów - także z dodatkiem ziół czy kolorowych owoców, jak jarzębina i papryczki chili.