
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy bardzo łatwo rozpoznać po barwie i konsystencji. Ta odmiana charakteryzuje się bladym odcieniem i gęstością. Proces powstawania miodu rozpoczyna się w momencie zapylania pól rzepaku, jest więc jednym z pierwszych, który pojawia się na rynku. Zawiera dużo glukozy, podnosi więc poziom energii, dodatkowo wpływa też na serce i układ oddechowy.

Miód gryczany
Miód gryczany ma ciemną barwę, a nektar pozyskiwany jest przez pszczoły z kwiatów gryki. Walory smakowe są charakterystyczne, słodycz miesza się z cierpkością. Pszczelarze nazywają ten rodzaj jednym z najzdrowszych. Zawiera liczne sole, składniki mineralne i rutynę, ich przyswajalność jest wysoka.

Miód wielokwiatowy
W składzie miodu wielokwiatowego, jak sama nazwa wskazuje, znajdują się substancje z różnych kwiatów. Barwa oraz smak zależą od tego, jakie rośliny zostaną zmieszane. Najczęściej wykorzystywany jest w walce z przeziębieniem lub grypą.

Miód wrzosowy
Wrzosy nie tylko pięknie prezentują się na stole, mogą być cennym źródłem dla pszczół. Miód wrzosowy jest charakterystyczny, jednak ze względu na dostępność roślin i trudności w pozyskaniu, często jego cena jest wyższa niż ta lipowego lub wielokwiatowego. Zazwyczaj ma złotawy odcień i odznacza się większą gęstością. Poleca się go w schorzeniach prostaty, podrażnieniach jamy ustnej oraz chorobach reumatycznych.