
SZAMPAN POWODUJE UCZUCIE SYTOŚCI
Szampan to sprytny wybór, jeśli staramy się pilnować swojej wagi. Bąbelki w szampanie mogą w rzeczywistości zapewnić nieco więcej sytości niż inne niegazowane napoje zawierające alkohol. Badania wykazały, że im więcej gazu zawiera napój, tym bardziej ludzie czują się nasyceni przez krótki czas po jego spożyciu. Szczególnie w połączeniu z jedzeniem.
Innymi słowy, jeśli decydujemy się na napoje gazowane zamiast innych (takich jak koktajle lub niemusujące wino), możesz być mniej podatny na przejadanie się.
Ważne jest, aby nie pić na pusty żołądek, ponieważ jedzenie może spowolnić tempo wchłaniania alkoholu przez organizm.

SZAMPAN JEST NISKOKALORYCZNY
Szampan w przeciwieństwie do innych alkoholi ma mało kalorii, dlatego idealnie się sprawdzi dla osób, które są na diecie. Średnio przyjmuje się, że lampka szampana zawiera około 40 kalorii mniej, niż lampka czerwonego wina.

SZAMPAN JEST MOCZOPĘDNY
Szampan ma działanie moczopędne, ale przez to ma również właściwości oczyszczające i detoksykacyjne.

SZAMPAN JEST BOGATY W WAPŃ, POTAS, MAGNEZ, SIARKĘ I CYNK
Wapń pozytywnie wpływa na budowę kości i zębów, a także reguluje pracę układu nerwowego.
Potas wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
Magnez pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz jest ważnym składnikiem budulcowym kości.
Siarka ułatwia regenerację chrząstki i poprawia sprawność stawów.
Cynk pozytywnie wpływa na regulacje w systemie nerwowym, niegdyś był używany jako lek antydepresyjny.