
SZAMPAN WPŁYWA NA METABOLIZM
Kieliszek szampana zawiera około 80 do 90 kalorii – może się wydawać niewiele, zwłaszcza w porównaniu z kieliszkiem białego lub czerwonego wina, który może zawierać do 130 kalorii. Jednak specjaliści zauważają, że te kalorie z pewnością mogą się sumować. Ponadto świadomość, że szampan jest opcją o niższej kaloryczności, może spowodować, że wypijesz go więcej.
Jak każdy alkohol, szampan to w zasadzie puste kalorie i mogą powodować, że wzmaga się apetyt.
Dietetycy wyjaśniają, że organizm ma tendencję do przechowywania żywności w postaci tłuszczu, gdy jest zmuszone do metabolizowania cukrów zawartych w alkoholu, przekształcania ich w etanol i wydalania alkoholu z krwioobiegu.
Za każdym razem, gdy spożywamy alkohol, zmienia się metabolizm, a stopień, w jakim się to dzieje, zależy od ilości spożywanego alkoholu. Organizm nie jest w stanie przechowywać alkoholu w znaczącym stopniu. Oznacza to, że kiedy spożywamy alkohol, metabolizowanie innych składników musi zostać "zahamowane". Organizm zwalnia tempo, w jakim zwykle metabolizuje węglowodany i tłuszcze w energię i zaczyna metabolizować alkohol.

SZAMPAN ZAWIERA PRZECIWUTLENIACZE
Podobnie jak wino czerwone i białe, również szampan jest wytwarzany z winogron, co oznacza, że zawiera pewne przeciwutleniacze. Pomagają one utrzymać zdrowe naczynia krwionośne, zapobiegając powstawaniu zakrzepów krwi i ulepszając krążenie krwi. Obniżają również zły cholesterol.
Warto jednak zauważyć, że nadmierne spożywanie alkoholu w celu uzyskania tych korzyści zlikwiduje je, ponieważ alkohol może mieć negatywny wpływ na organizm.
Dlatego zaleca się tylko jedną lampkę, dwa do trzech razy w tygodniu.

SZAMPAN MOŻE POWODOWAĆ ODWODNIENIE
Szampan i wszelkiego rodzaju alkohol hamują działanie hormonu antydiuretycznego (ADH), który jest niezbędny, aby organizm nie pozbył się całej wody z organizmu wraz z moczem. Hamujące działanie alkoholu na ten hormon powoduje częstsze oddawanie moczu i ostatecznie utratę elektrolitów.
Odwodnienie może powodować szereg nieprzyjemnych skutków, w tym zawroty i bóle głowy, wzdęcia, zmęczenie i nudności. Dlatego tak ważne jest, aby na każdą szklankę szampana wypić szklankę wody.

SZAMPAN MOŻE POWODOWAĆ ZMIANY NASTROJU
Niegdyś szampan był stosowany jako lek na depresje.
Picie szampana, szczególnie gdy jesteśmy w świątecznym nastroju, wywołać i pogłębia pozytywne odczucia. Niektóre badania sugerują, że po wypiciu kieliszka lub dwóch szampana nastrój zmienia się - stajemy się mniej agresywni a bardziej towarzyscy. Ale niektórzy mogą stać się też bardziej niespokojni.
Istnieją duże różnice w tym, jak ludzie reagują alkoholu, ale wyraźne, ostre zmiany nastroju są częste i ewidentne.
Według specjalistów, jednym z powodów tych zmian nastroju są polifenole, które, jak udowodniono, mają działanie przeciwdepresyjne w mózgu.