
ZIEMNIAKI POMAGAJĄ KONTROLOWAĆ CIŚNIENIE KRWI
Ziemniaki są dobrym źródłem potasu, co czyni je wyjątkowym pokarmem, jeśli chodzi o kontrolowanie ciśnienia krwi. Jeden ziemniak zawiera ponad 800 miligramów potasu, podczas gdy jeden banan zawiera tylko około 500 miligramów. Ziemniaki są jednym z pokarmów o najwyższej zawartości potasu na ziemi!
Potas odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni, układu krążenia i nerwowego. Ale jednym z największych skutków ubocznych jedzenia ziemniaków dzięki zawartości potasu jest to, że pomagają utrzymać ciśnienie krwi. Warto jeść ziemniaki ze skórką, aby uzyskać więcej potasu i błonnika.
Brak potasu może mieć wpływ na ciśnienie krwi i zdrowie nerek.

ZIEMNIAKI SĄ ŹRÓDŁEM WITAMINY C
Ziemniaki są doskonałym źródłem witaminy C, która jest powiązana z odpornością, syntezą kolagenu dla wzmocnienia i elastyczności skóry i tkanek, ochroną przed niszczącymi komórki wolnymi rodnikami i wchłanianiem żelaza.

ZIEMNIAKI SĄ ŹRÓDŁEM BŁONNIKA
Ziemniaki zawierają błonnik, który pomaga zachować sytość i daje uczucie satysfakcji po posiłku.

ZIEMNIAKI SĄ ŹRÓDŁEM ŻELAZA
Ziemniaki zawierają żelazo, którego potrzebuje organizm, aby mieć energię.
Niedobór żelaza, oprócz innych szkodliwych skutków, może powodować ospałość, osłabienie i bóle głowy. Ziemniaki są świetnym sposobem na pozyskiwanie składników odżywczych, których organizm potrzebuje, aby zwalczyć anemię z niedoboru żelaza.
Badania wykazały, że chociaż ziemniaki mogą nie zawierać tak dużo żelaza, jak niektóre inne produkty spożywcze, to jednocześnie są niesamowite w dostarczaniu organizmowi żelaza w formie, którą może faktycznie przyswoić.