https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Torcik kanapkowy z pastą szałwiową i szynką surową wędzoną z jajkiem

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki na 1 porcję:

• 4 kromki chleba razowego z kminkiem z Piekarni-Cukierni "Stan-Mar"
• 2 łyżki (50 g) twarogu ricotta
• kilka plastrów (50 g) surowej wędzonej szynki
• 1 łyżka (15 g) pasty szałwiowej
• ugotowane jajko przepiórcze
• mieszanka kolorowych sałat
• kiełki buraczane

Z kromek chleba razowego odcinamy skórki. Na pierwszą z kromek nakładamy grubo ricottę, wcześniej możemy ją nieco dosolić, jednak niezbyt mocno, bo kolejnym składnikiem torciku będzie wędzona szynka, która jest stosunkowo słona. Na kolejnej kanapce układamy kilka plastrów wspomnianej szynki, na trzeciej – pastę szałwiową. Pastę tę możemy kupić lub przygotować samodzielnie ze świeżej szałwii, oliwy, bardzo drobno posiekanej i zeszklonej cebuli oraz przypraw. Na wierzch układamy ostatnią, czwartą kanapkę, całość przekłuwamy wykałaczką, obok której układamy sadzone przepiórczej jajko.

Do tak przygotowanej kanapki doskonałym dodatkiem będzie mieszanka sałat, na przykład z dodatkiem kiełków buraczanych, które dodadzą potrawie i smaku, i barwy.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska