Cukrzyca to choroba metaboliczna charakteryzującą się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi na skutek upośledzonego działania lub wydzielania insuliny.
Jest to zespół zaburzeń metabolicznych, które prowadzą do nieprawidłowej czynności wielu narządów i układów np. oczu, serca, nerek. Obecnie wiadomo, że jednym z czynników ryzyka cukrzycy jest nieodpowiednia dieta. Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można by zapobiec lub spowolnić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe.
Oto menu dla cukrzyków - szczegóły w poniższej galerii.
Mamy przykładowy jadłospis jakościowy dla osób chorujących na cukrzycę
ŚNIADANIE:
Kanapka z pastą rybno-twarogową i warzywami
- bułka grahamka
- tuńczyk z puszki, w wodzie
- ser twarogowy
- jogurt naturalny 2% tłuszczu
- papryka czerwona
II ŚNIADANIE:
Sałatka z serem mozarella
- sałata lodowa
- pomidor
- oliwki
- oliwa z oliwek
- ser mozarella
- chleb żytni razowy
OBIAD:
Łosoś pieczony z kaszą i surówką
- kasza gryczana
- papryka suszona, czosnek granulowany, zioła prowansalskie,
- pieprz czarny
- marchew
- jabłko
- olej rzepakowy
- sok z cytryny
PODWIECZOREK:
- otręby pszenne
- borówki
KOLACJA:
Leczo warzywne z kaszą
- kasza pęczak
- pomidor
- cukinia
- cebula
- czosnek
- olej rzepakowy
- jogurt naturalny 2% tłuszczu

Wideo