https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Toruń. Molekularna kuchnia w "Gastronomiku". Palce lizać!

(km)
Pokaz obserwowali i pyszności próbowali słuchacze szkół dla dorosłych
Pokaz obserwowali i pyszności próbowali słuchacze szkół dla dorosłych Fot. ze zbiorów szkoły
Kawior ze świeżych soków, pianki na ciepło czy spaghetti marchwiowe. Tego wszystkiego można było spróbować w toruńskim "Gastronomiku" podczas pokazu kuchni molekularnej.

Mistrz kucharski, Jean Bos, twórca Akademii Kuchni Molekularnej poruszył słuchaczy, wskazując wiele zależności miedzy kuchnią a prawami fizyki i chemii. Bos to propagator kulinarnej awangardy, która dąży do idealnego i czystego smaku chrupiących potraw podawanych w zaskakujących i odmiennych formach.
Mistrz wykorzystał techniki żelifikacji, spieniania i zamrażania ciekłym azotem. Przygotował m.in.: kawior ze świeżych soków, "przepiórcze" żółtka z marchwi, pianki na ciepło i zimno, sorbet owocowy oraz gorące lody.

Longina Borkowicz, nauczycielka ze szkoły mówi: - Największą atrakcją była prezentacja widocznego dymu wędzarniczego, którego zapach niesie przyjemną nutę na produkt, a gościowi umożliwia wizualne przeżycie.

Czytaj e-wydanie »
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska