Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Toruń ugości kulinarne sławy

Joanna Maciejewska
Uroczysty bankiet dla uczestników sobotniej Gali przygotuje szef kuchni Restauracja Szeroka No9, Krzysztof Bielawski (na zdjęciu po lewej). Organizatorem Gali jest Cezary Wołodko (po prawej)
Uroczysty bankiet dla uczestników sobotniej Gali przygotuje szef kuchni Restauracja Szeroka No9, Krzysztof Bielawski (na zdjęciu po lewej). Organizatorem Gali jest Cezary Wołodko (po prawej) Anna Winniewska
Podczas Gali Poland 10O Best Restaurants Awards 2015, która w sobotę będzie miała miejsce w Dworze Artusa w Toruniu, poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce. W Gali wezmą też udział m.in. Wojciech Modest Amaro, Magda Gessler, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Robert Sowa i Maciej Nowak.

Do V edycji konkursu zgłosiło się ponad 2 tysiące lokali. Natomiast do prestiżowego i jedynego w naszym kraju przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce, trafiło 100 restauracji. Wybrane one zostały przede wszystkim dzięki ocenie klientów, którzy wypełniali specjalne ankiety. I to właśnie te wybrane lokale mają szansę być laureatami konkursu.

Nagrody zostaną przyznane w kategorii najlepsza restauracja oraz karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence - jeden widelec, Best of Award of Excellence - 2 widelce oraz Grand Award - 3 widelce. Przyznane zostaną także nagrody specjalne, między innymi w kategoriach: Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku, Blog Kulinarny Roku.

Podobnie jak w poprzednich latach, na Gali nie zabraknie najwybitniejszych osób związanych z polską gastronomią. Uczestniczyć z niej będą między innymi: Wojciech Modest Amaro, Magda Gessler, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Robert Sowa, Maciej Nowak, Joseph „Józek” Seeletso, gwiazdy programów kulinarnych Top Chef oraz Master Chef, a także gwiazdy ze świata show businessu, ludzie polityki i biznesu.

Gala Poland 100 Best Restaurants składa się z części oficjalnej, na której zostaną przyznane i wręczone nagrody oraz z części nieoficjalnej, czyli bankietu.

Tegoroczny bankiet przygotowany zostanie przez Krzysztofa Bielawskiego - szefa kuchni Restauracja Szeroka No9, która jako jedna z dwóch toruńskich lokali znalazła się w przewodniku (druga toruńska restauracja, to Ponte Ristorante Italiano przy ul. Mostowej 3). -Podczas Gali chcielibyśmy pokazać to, co na co dzień serwujemy w restauracji - zdradza Krzysztof Bielawski. - Przygotujemy dania pochodzące z kuchni polskiej oraz regionalnej. Nie zapominamy również o sezonowości. Mogę zdradzić, że na stole na pewno pojawi się gęś i dynia, której jesienią zabraknąć nie może.

Organizator Gali, Cezary Wołodko podkreśla, że w ostatnich latach jakość polskiej gastronomii zmieniła się na korzyść, między innymi dzięki licznym programom telewizyjnym. - Powstaje coraz więcej nowych restauracji na bardzo wysokim poziomie. A te, które już istnieją, również muszą iść z duchem czasu - opowiada Cezary Wołodko.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska