Do V edycji konkursu zgłosiło się ponad 2 tysiące lokali. Natomiast do prestiżowego i jedynego w naszym kraju przewodnika po najlepszych restauracjach w Polsce, trafiło 100 restauracji. Wybrane one zostały przede wszystkim dzięki ocenie klientów, którzy wypełniali specjalne ankiety. I to właśnie te wybrane lokale mają szansę być laureatami konkursu.
Nagrody zostaną przyznane w kategorii najlepsza restauracja oraz karczma w Polsce w trzech grupach: Award of Excellence - jeden widelec, Best of Award of Excellence - 2 widelce oraz Grand Award - 3 widelce. Przyznane zostaną także nagrody specjalne, między innymi w kategoriach: Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku, Blog Kulinarny Roku.
Podobnie jak w poprzednich latach, na Gali nie zabraknie najwybitniejszych osób związanych z polską gastronomią. Uczestniczyć z niej będą między innymi: Wojciech Modest Amaro, Magda Gessler, Karol Okrasa, Kurt Scheller, Robert Sowa, Maciej Nowak, Joseph „Józek” Seeletso, gwiazdy programów kulinarnych Top Chef oraz Master Chef, a także gwiazdy ze świata show businessu, ludzie polityki i biznesu.
Gala Poland 100 Best Restaurants składa się z części oficjalnej, na której zostaną przyznane i wręczone nagrody oraz z części nieoficjalnej, czyli bankietu.
Tegoroczny bankiet przygotowany zostanie przez Krzysztofa Bielawskiego - szefa kuchni Restauracja Szeroka No9, która jako jedna z dwóch toruńskich lokali znalazła się w przewodniku (druga toruńska restauracja, to Ponte Ristorante Italiano przy ul. Mostowej 3). -Podczas Gali chcielibyśmy pokazać to, co na co dzień serwujemy w restauracji - zdradza Krzysztof Bielawski. - Przygotujemy dania pochodzące z kuchni polskiej oraz regionalnej. Nie zapominamy również o sezonowości. Mogę zdradzić, że na stole na pewno pojawi się gęś i dynia, której jesienią zabraknąć nie może.
Organizator Gali, Cezary Wołodko podkreśla, że w ostatnich latach jakość polskiej gastronomii zmieniła się na korzyść, między innymi dzięki licznym programom telewizyjnym. - Powstaje coraz więcej nowych restauracji na bardzo wysokim poziomie. A te, które już istnieją, również muszą iść z duchem czasu - opowiada Cezary Wołodko.