2 z 5
Poprzednie
Następne
Tradycje bożonarodzeniowe. Oto najpiękniejsze zwyczaje i zdradzamy, jak powstały
Przypomnijmy, na czym polegało obrzędowe karmienie ptaków i bydła w czasie wigilii. Z każdej potrawy odkładano po łyżce dla bydła i ptaków, a po wieczerzy odwiedzano z pełną miską oborę, stajnię, a nawet... pasiekę.
Jadło - wraz z opłatkiem - było dzielone między zwierzęta, co miało chronić je przed chorobami i złymi spojrzeniami.
Dla zwierząt przeznaczono nie biały opłatek, ale czerwony i żółty. Kolor zależał od tego, jakie zwierzę miało dostać opłatek.
Przykładowo, na konia czekał czerwony opłatek (czerwień miała gwarantować zdrowie i siłę oraz chronić przed złymi urokami). Krowy dostawały żółty (z dodatkiem ruty) - ich mleko miało być bowiem tłuste i żółte.
Na zdjęciu: Muzeum Etnograficzne w Toruniu