
Jaja wiejskie - taka nazwa to chwyt marketingowy, bo podobnie jak kurczaki, zdecydowana większość jaj pochodzi z kurników znajdujących się na terenach wiejskich

Niektórzy konsumenci szukają jaj od kur, które jadły trawę, zioła, a nie przemysłowo wyprodukowane pasze. Jak rozpoznać w jakich warunkach zostały wyprodukowane?
Na skorupie jaja (nie dotyczy to jaj z niewielkiego chowu zagrodowego) musi być podane oznaczenie kodu systemu chowu kur: „1” - kury utrzymywane na wolnym wybiegu, „2” - chów na ściółce, „3” - chów klatkowy, „0” - chów ekologiczny

"Wyroby z mięsa bez antybiotyków" - tak próbują nas przekonać niektórzy producenci żywności do wyboru ich np. wędlin. Czy jest to jakaś szczególna oferta? Otóż w produkcji zwierzęcej antybiotyków nie wolno stosować dowolnie! Są one wykorzystywane wyłącznie w sytuacji, gdy zaistnieje taka potrzeba (takie leki przepisuje lekarz weterynarii). Poza tym antybiotyków nie wolno podawać zwierzęciu, które niebawem ma trafić do uboju. Zatem mięso bez antybiotyków to norma

Ser. Jego kolor ma ogromny wpływ na decyzje zakupowe, chętniej kupujemy ten wyróżniający się intensywną żółtą barwą. Kiedyś kolor sera świadczył o jakości surowca, tego czym żywiły się krowy, owce czy kozy. Tymczasem dziś kolor może "uatrakcyjnić " dodatek taki jak np. annato, który jest co prawda wyciągiem pochodzenia naturalnego, ale nie świadczy o jakości surowca z którego powstał ser. Zatem czytajmy skład na etykiecie produktu!