
Niektóre grzyby jadalne są na tyle charakterystyczne, że trudno je z czymkolwiek pomylić. Niestety istnieją wyjątki, które mogą przyczynić się do tragedii. Które gatunki grzybów trujących łatwo pomylić z jadalnymi? Sprawdź w galerii --->

Muchomor zielonawy
Muchomor zielonawy, zwany inaczej muchomorem sromotnikowym, jest grzybem silnie trującym. Zawarta w nim amatoksyna trwale uszkadza wątrobę i inne narządy. Nawet przy zaawansowanym leczeniu spożycie bardzo często prowadzi do śmierci. Objawy zatrucia pojawiają się 8-12 godzin po zjedzeniu.
Łatwo pomylić z: czubajką kanią, gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym.

Muchomor wiosenny
Muchomor wiosenny to grzyb trujący dla człowieka. Podobnie jak muchomor sromotnikowy zawiera amanitotoksyny i fallotoksyny uszkadzające wątrobę. Notowane były śmiertelne zatrucia tym gatunkiem.
Łatwo pomylić z: pieczarką, gdy muchomor jest jeszcze młody.

Muchomor jadowity
Muchomor jadowity to dla ludzi grzyb śmiertelnie trujący, zawierający te same związki toksyczne, co muchomor sromotnikowy. Trujące oligopeptydy powodują nieodwracalne uszkodzenie wątroby, czego skutkiem jest śmierć.
Łatwo pomylić z: czubajką kanią, pieczarką polną (gdy muchomor jest młody) i gęśnicą wiosenną.