Pokaz poprowadził barista z Torunia Łukasz Jurkiewicz, na co dzień pracujący w firmie zajmującej się dystrybucją kawy. Sztukę parzenia kawy poznawał stopniowo przez 11 lat podróżując po różnych krajach.
W trakcie prelekcji młodzież poznała pracę baristy, dowiedziała się mnóstwa ciekawych rzeczy dotyczących historii pochodzenia kawy oraz sposobów jej przygotowywania. - Młodzież miała również okazję zobaczyć profesjonalny pokaz parzenia espresso i cappucino oraz metodę zdobienia kawy "latte art“ - informują organizatorki spotkania. - Później uczniowie mieli możliwość samodzielnego zrobienia kawy z zachowaniem odpowiednich parametrów, czyli temperatury, kwasowości i aromatu.
Na koniec była degustacja przy słodkich łakociach zrobionych przez uczniów drugiej klasy technikum gastronomicznego. Spotkanie zorganizowały Justyna Grzonkowska, Aleksandra Browarska i Grzegorz Knut.
Czytaj e-wydanie »