https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Dary lasu" - konkurs kulinarny w Grudziądzu. Tak gotowały panie z KGW i młodzież z "Gastronomika" - zdjęcia i wyniki

Piotr Bilski
Daniel Dreyer
Sześć Kół Gospodyń Wiejskich gotowało podczas konkursu kulinarnego "Dary lasu"  w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu. Zobaczcie zdjęcia z konkursu
Sześć Kół Gospodyń Wiejskich gotowało podczas konkursu kulinarnego "Dary lasu" w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu. Zobaczcie zdjęcia z konkursu Piotr Bilski
Kulinarne cuda z grzybów i dziczyzny ugotowały panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które wzięły udział w konkursie "Dary lasu". Odbył się on w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu. Mistrzynie z KGW w gotowaniu, pieczeniu i smażeniu dzielnie wspierali uczniowie technikum.

Konkurs gotowania "Dary lasu" w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu

Jesienią lasy najhojniej obdarzają nas swoimi darami. Nic dziwnego, że właśnie teraz w Grudziądzu zorganizowano kulinarny konkurs "Dary lasu". Udział w nim wzięło sześć drużyn. Każdą tworzyły panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie trzecich klas technikum ZSG-H.

Połączenie w drużynach doświadczonych gospodyń z młodzieżą nie było, oczywiście, przypadkowe.

- Zrobiliśmy konkurs "hybrydowy", ponieważ chcieliśmy żeby nasza młodzież pracując z paniami z KGW nabyła nowych doświadczeń, nauczyła się innych technik kulinarnych - mówi Joanna Brzezicka-Bal, nauczyciel przedmiotów zawodowych w grudziądzkim "Gastronomiku".

Dla młodzieży konkurs był także rzadką okazją do pracy z dziczyzną.

- Jeżeli chodzi o dary lasu to przeważnie przetwarzamy grzyby, natomiast cała reszta, szczególnie dziczyzna na naszych stołach pojawia się raczej rzadko - zauważa Joanna Brzezicka-Bal. - Niestety, dziczyzna jest droga. Rzadko przyrządzamy ją w domach i także na zajęciach w szkole potrawy z niej nie są wykonywane często. A dzięki konkursowi uczniowie mają szansę, aby zobaczyć jak kulinarnie przygotować dziczyznę.

Panie z KGW gotowały, smażyły, wypiekały razem z uczniami

Jako pierwsze z daniem głównym uporały się panie z KGW Fletnowo w gm. Dragacz: ich pasztet błyskawicznie trafił do piekarnika. - Bo musi przecież jeszcze przestygnąć - pośpiech tłumaczyły panie.

Pasztet pań z KGW Fletnowo błyskawicznie trafił do piekarnika. - Jest bardzo prosty i tani - mówią gospodynie.
Pasztet pań z KGW Fletnowo błyskawicznie trafił do piekarnika. - Jest bardzo prosty i tani - mówią gospodynie.
Piotr Bilski

Jaka jest tajemnica ich pasztetu? - Świeże grzybki prosto z lasu, nie mrożone - zdradzają panie Halina i Anna z KGW Fletnowo. I wyjaśniają: - To jest tani, bardzo prosty przepis. Taki pasztet robiły nasze babki, gdy była bieda. Bo to pasztet bez mięsa i robi się go szybciutko. Są to tylko grzyby, jaja gotowane i surowe, śmietanka, sól, pieprz, cebula, czosnek, trochę majeranku i.. to wszystko! Nie ma mięsa, nie ma mielenia, wszystko jest posiekane.

Panie z KGW Bzowo w gm. Warlubie w tym czasie były jeszcze w pełni pracy. Bo i listę potraw do przygotowania miały bardzo długą.

Panie z KGW Bzowo za zrazy z jelenia zajęły drugie miejsce w konkursie
Panie z KGW Bzowo za zrazy z jelenia zajęły drugie miejsce w konkursie
Piotr Bilski

- Przygotowujemy zrazy z jelenia. Do tego będą dodatki w formie drążonych cebul faszerowanych różnymi kaszami. Kasze będą wymieszane z sosami grzybowymi. Jako dodatek będą też buraczki karmelizowane, czerwona kapusta... Jako przystawkę mamy przygotowane gruszki w occie z konfiturą z żurawiny. I jeszcze podsmażane rydze - wyliczała Emilia Ratańska z KGW Bzowo. - Pracy jest dużo, ale zdążymy. Z takimi pomocnikami na pewno zdążymy - chwaliła uczniów "Gastronomika" ze swojej drużyny.

- Na razie przygotowałyśmy gruszki z żurawiną, pomyliśmy naczynia, gotowaliśmy kasze, pomagamy - mówiła Jagoda z trzeciej klasy "Gastronomika", która wspierała gospodynie z Bzowa.

Panie z KGW Mokrzanki były jedynymi reprezentantkami powiatu grudziądzkiego w konkursie kulinarnym
Panie z KGW Mokrzanki były jedynymi reprezentantkami powiatu grudziądzkiego w konkursie kulinarnym
Piotr Bilski

Duży ruch panował w kuchni, w której rządziły panie z KGW Mokrzanki z Mokrego w gminie Grudziądz. Na patelni podskakiwały małe kotlety. - To jeleń w sosie własnym - tłumaczyła pani Jolanta. I dodawała: - Sos będzie z żurawiną, a do tego kluseczki maślane i borowiki smażone na maśle, takie jak nasze babcie robiły.

Na stoisku KGW Biechówko uwijały się uczennice "Gastronomika": Karolina ugniatała ciasto na pierogi. Maja przygotowywała deser.

Panie z KGW Biechówko dzielnie wspierały Karolina oraz Maja, z trzeciej klasy ZSG-H w Grudziądzu
Panie z KGW Biechówko dzielnie wspierały Karolina oraz Maja, z trzeciej klasy ZSG-H w Grudziądzu
Piotr Bilski

- Dziś serwujemy grys z jagodami, pierogi z farszem i sosem z grzybów leśnych. Pierogi jako danie główne i deserek na zakończenie miłego dnia - mówiły panie Bożena i Małgorzata z KGW Biechówko, w gm. Drzycim.

A jak udział w konkursie oceniają uczennice?

- Dzięki konkursowi poznajemy inne sposoby gotowania, bo w domu - wiadomo - każdy robi wszystko po swojemu - mówiła Maja.

- To okazja, aby poznać coś nowego, czegoś się nauczyć - uważa Karolina. I dodaje, że od dziecka ciągnęło ją do gotowania, stąd trafiła do "Gastronomika".

Wyniki konkursu kulinarnego "Dary lasu" w "Gastronomiku" w Grudziądzu

  1. miejsce KGW Białe(gm. Jeżewo) za zupę z grzybów. Drużyna pracowała w składzie: Halina Jaworska, Elżbieta Chmiel i uczniowie: Maja Hulewicz i Aleksandra Marzec.

  2. miejsce - KGW Bzowo (gm. Warlubie) za zrazy z jelenia. Drużyna pracowała w składzie: Emilia Ratańska, Dorota Puławska, Paulina Długosz oraz uczniowie: Jagoda Czapiewska i Joanna Rodzik.

  3. miejsce - KGW Fletnowo (gm. Dragacz) za pasztet. Drużyna pracowała w składzie: Anna Lisek, Halina Niewadzi oraz uczniowie: Oliwia Wereszyńska i Damian Obermiler.

Wyróżnienia:

  • KGW Wery (gm. Drzycim) za zupę grzybową. Drużyna pracowała w składzie: Katarzyna Starzecka, Anna Rytlewska, Małgorzata Katczyńska oraz uczniowie: Zuzanna Barczyk i Aleksandra Pełka.

  • KGW Biechówko (gm. Drzycim) za pierogi z grzybami i sosem grzybowym. Drużyna pracowała w składzie: Małgorzata Poćwiardowska, Bożena Podlejka oraz uczniowie: Karolina Sadowska i Maja Zalewska.

  • KGW Mokrzanki (gm. Grudziądz) za kotlety z jelenia. Drużyna pracowała w składzie: Jolanta Chmarzyńska, Bożena Ałtyn oraz uczniowie: Maria Chyła i Krzysztof Sewerynowicz.

Zdaniem jury: taki konkurs to świetny pomysł

Połączenie w kuchni "mistrzyń świata" w gotowaniu, czyli pań z Kół Gospodyń Wiejskich, z młodzieżą to dobry pomysł?

- Uważam, że to jest mega pomysł - ocenia Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu, która była w jury konkursu. - Te młode osoby nie mają okazji, żeby obcować z kuchnią tradycyjną, regionalną, z lokalnymi produktami. Dzięki współpracy z KGW, uczniowie mogą bardzo dużo się nauczyć, podpatrzyć, posmakować i wyciągnąć coś dla siebie.

Organizatorami konkursu kulinarnego "Dary lasu" w Grudziądzu byli:

  • Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą,

  • Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły

  • oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.

Więcej zdjęć z konkursu kulinarnego "Dary lasu" w Grudziądzu zobacz w naszej galerii:

O Kołach Gospodyń Wiejskich pisaliśmy:

To też cię zainteresuje:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska