Konkurs gotowania "Dary lasu" w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu
Jesienią lasy najhojniej obdarzają nas swoimi darami. Nic dziwnego, że właśnie teraz w Grudziądzu zorganizowano kulinarny konkurs "Dary lasu". Udział w nim wzięło sześć drużyn. Każdą tworzyły panie z Kół Gospodyń Wiejskich oraz uczniowie trzecich klas technikum ZSG-H.
Połączenie w drużynach doświadczonych gospodyń z młodzieżą nie było, oczywiście, przypadkowe.
- Zrobiliśmy konkurs "hybrydowy", ponieważ chcieliśmy żeby nasza młodzież pracując z paniami z KGW nabyła nowych doświadczeń, nauczyła się innych technik kulinarnych - mówi Joanna Brzezicka-Bal, nauczyciel przedmiotów zawodowych w grudziądzkim "Gastronomiku".
Dla młodzieży konkurs był także rzadką okazją do pracy z dziczyzną.
- Jeżeli chodzi o dary lasu to przeważnie przetwarzamy grzyby, natomiast cała reszta, szczególnie dziczyzna na naszych stołach pojawia się raczej rzadko - zauważa Joanna Brzezicka-Bal. - Niestety, dziczyzna jest droga. Rzadko przyrządzamy ją w domach i także na zajęciach w szkole potrawy z niej nie są wykonywane często. A dzięki konkursowi uczniowie mają szansę, aby zobaczyć jak kulinarnie przygotować dziczyznę.
Panie z KGW gotowały, smażyły, wypiekały razem z uczniami
Jako pierwsze z daniem głównym uporały się panie z KGW Fletnowo w gm. Dragacz: ich pasztet błyskawicznie trafił do piekarnika. - Bo musi przecież jeszcze przestygnąć - pośpiech tłumaczyły panie.

Jaka jest tajemnica ich pasztetu? - Świeże grzybki prosto z lasu, nie mrożone - zdradzają panie Halina i Anna z KGW Fletnowo. I wyjaśniają: - To jest tani, bardzo prosty przepis. Taki pasztet robiły nasze babki, gdy była bieda. Bo to pasztet bez mięsa i robi się go szybciutko. Są to tylko grzyby, jaja gotowane i surowe, śmietanka, sól, pieprz, cebula, czosnek, trochę majeranku i.. to wszystko! Nie ma mięsa, nie ma mielenia, wszystko jest posiekane.
Panie z KGW Bzowo w gm. Warlubie w tym czasie były jeszcze w pełni pracy. Bo i listę potraw do przygotowania miały bardzo długą.

- Przygotowujemy zrazy z jelenia. Do tego będą dodatki w formie drążonych cebul faszerowanych różnymi kaszami. Kasze będą wymieszane z sosami grzybowymi. Jako dodatek będą też buraczki karmelizowane, czerwona kapusta... Jako przystawkę mamy przygotowane gruszki w occie z konfiturą z żurawiny. I jeszcze podsmażane rydze - wyliczała Emilia Ratańska z KGW Bzowo. - Pracy jest dużo, ale zdążymy. Z takimi pomocnikami na pewno zdążymy - chwaliła uczniów "Gastronomika" ze swojej drużyny.
- Na razie przygotowałyśmy gruszki z żurawiną, pomyliśmy naczynia, gotowaliśmy kasze, pomagamy - mówiła Jagoda z trzeciej klasy "Gastronomika", która wspierała gospodynie z Bzowa.

Duży ruch panował w kuchni, w której rządziły panie z KGW Mokrzanki z Mokrego w gminie Grudziądz. Na patelni podskakiwały małe kotlety. - To jeleń w sosie własnym - tłumaczyła pani Jolanta. I dodawała: - Sos będzie z żurawiną, a do tego kluseczki maślane i borowiki smażone na maśle, takie jak nasze babcie robiły.
Na stoisku KGW Biechówko uwijały się uczennice "Gastronomika": Karolina ugniatała ciasto na pierogi. Maja przygotowywała deser.

- Dziś serwujemy grys z jagodami, pierogi z farszem i sosem z grzybów leśnych. Pierogi jako danie główne i deserek na zakończenie miłego dnia - mówiły panie Bożena i Małgorzata z KGW Biechówko, w gm. Drzycim.
A jak udział w konkursie oceniają uczennice?
- Dzięki konkursowi poznajemy inne sposoby gotowania, bo w domu - wiadomo - każdy robi wszystko po swojemu - mówiła Maja.
- To okazja, aby poznać coś nowego, czegoś się nauczyć - uważa Karolina. I dodaje, że od dziecka ciągnęło ją do gotowania, stąd trafiła do "Gastronomika".
Wyniki konkursu kulinarnego "Dary lasu" w "Gastronomiku" w Grudziądzu
miejsce KGW Białe(gm. Jeżewo) za zupę z grzybów. Drużyna pracowała w składzie: Halina Jaworska, Elżbieta Chmiel i uczniowie: Maja Hulewicz i Aleksandra Marzec.
miejsce - KGW Bzowo (gm. Warlubie) za zrazy z jelenia. Drużyna pracowała w składzie: Emilia Ratańska, Dorota Puławska, Paulina Długosz oraz uczniowie: Jagoda Czapiewska i Joanna Rodzik.
miejsce - KGW Fletnowo (gm. Dragacz) za pasztet. Drużyna pracowała w składzie: Anna Lisek, Halina Niewadzi oraz uczniowie: Oliwia Wereszyńska i Damian Obermiler.
Wyróżnienia:
KGW Wery (gm. Drzycim) za zupę grzybową. Drużyna pracowała w składzie: Katarzyna Starzecka, Anna Rytlewska, Małgorzata Katczyńska oraz uczniowie: Zuzanna Barczyk i Aleksandra Pełka.
KGW Biechówko (gm. Drzycim) za pierogi z grzybami i sosem grzybowym. Drużyna pracowała w składzie: Małgorzata Poćwiardowska, Bożena Podlejka oraz uczniowie: Karolina Sadowska i Maja Zalewska.
KGW Mokrzanki (gm. Grudziądz) za kotlety z jelenia. Drużyna pracowała w składzie: Jolanta Chmarzyńska, Bożena Ałtyn oraz uczniowie: Maria Chyła i Krzysztof Sewerynowicz.
Zdaniem jury: taki konkurs to świetny pomysł
Połączenie w kuchni "mistrzyń świata" w gotowaniu, czyli pań z Kół Gospodyń Wiejskich, z młodzieżą to dobry pomysł?
- Uważam, że to jest mega pomysł - ocenia Magdalena Potulska z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Świeciu, która była w jury konkursu. - Te młode osoby nie mają okazji, żeby obcować z kuchnią tradycyjną, regionalną, z lokalnymi produktami. Dzięki współpracy z KGW, uczniowie mogą bardzo dużo się nauczyć, podpatrzyć, posmakować i wyciągnąć coś dla siebie.
Organizatorami konkursu kulinarnego "Dary lasu" w Grudziądzu byli:
Zespół Parków Krajobrazowych nad Dolną Wisłą,
Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły
oraz Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu.
Więcej zdjęć z konkursu kulinarnego "Dary lasu" w Grudziądzu zobacz w naszej galerii:
O Kołach Gospodyń Wiejskich pisaliśmy:
To też cię zainteresuje:
