
Mimo licznych korzyści dla zdrowia płynących z picia kawy, istnieje kilka produktów, z którymi jej połączenie może nieść za sobą niekorzystne skutki. Często nie zdajemy sobie sprawy, że niektóre spożywane z kawą mieszanki mogą wpływać na nas negatywnie.
Zobacz w galerii poniżej, które produkty lepiej jest omijać >>>

Tosty z serem mogą wydawać się smacznym śniadaniem, połączenie prostych węglowodanów z pieczywa z wapniem z sera może utrudniać wchłanianie tego ostatniego. Zamiast kawy, lepiej wybierz herbatę, aby uniknąć tego problemu.

Kawa zawiera kwas szczawiowy, który może wiązać się z wapniem z nabiału, prowadząc do powstawania szczawianów. Jeśli jednak nie możesz się obejść bez kawy, spróbuj połączyć ją z mlekiem. Taka kombinacja jest bezpieczniejsza niż przy połączeniu z twarogiem czy jogurtem.

Połączenie kawy z aspiryną to bardzo zły pomysł. Taka mieszanka może prowadzić do problemów żołądkowych, dlatego lepiej unikać spożywania ich razem.