
Łączenie kawy z innymi lekami przeciwbólowymi może wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Dlatego zaleca się, aby nie łączyć tych substancji.

Alkohol działa depresyjnie, a kofeina jest stymulantem. Ich połączenie może prowadzić do niepożądanych reakcji, w tym do dziwnych lub agresywnych zachowań. Dlatego warto unikać takich mieszkań.

Orzechy i fasola są bogate w cynk, więc lepiej nie łączyć ich z kawą. Cynk to mikroelement, którego wchłanianie może być ograniczone przez picie kawy.
Produkty takie jak soczewica i soja, bogate w żelazo, również nie powinny być spożywane z kawą. Kawa może ograniczać wchłanianie żelaza, co jest szczególnie ważne dla osób z niedoborami.

Podobnie jak w przypadku innych produktów bogatych w cynk, czerwone mięso lepiej jest nie łączyć z kawą. Zapobiegnie to ograniczeniu wchłaniania tego ważnego dla zdrowia mikroelementu.