
Herbatę chętnie przygotowujemy do śniadania lub kolacji. Doskonale rozgrzewa i wyśmienicie smakuje. Tego popularnego napoju nie należy jednak łączyć z niektórymi produktami spożywczymi, ponieważ zawarte w nich składniki wchodzą w reakcję i mogą zaszkodzić naszemu organizmowi. Sprawdziliśmy, jakie połączenia z herbatą są niezdrowe. Szczegóły w galerii.

Herbata z cytryną!
Nigdy nie dodawaj cytryny, zanim herbata się zaparzy. Cytrynę można dodać po wyjęciu torebki. Niewielka część nierozpuszczalnych związków glinu zawartych w herbacie przekształca się w cytrynian glinu.

Herbata z miodem
Nigdy nie dodawaj miodu do gorącej herbaty. Aby dodać miód trzeba odczekać jak herbata trochę przestygnie, będzie miała około 70 stopni.

Herbata i czerwone mięso
Okazuje się, że takie połączenie sprawia, że żelazo zawarte w mięsie gorzej się wchłania.