Tych produktów spożywczych nie należy przechowywać obok siebie! Przez to szybciej się psują i gniją
Istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!
Etylen może brzmieć przerażająco, ale jest całkowicie naturalny. To gaz, który pomaga dojrzewać owocom lub warzywom. Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców.
Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen.
Niektóre warzywa i owoce nie powinny być razem przechowywane. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie.
Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>