https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tych produktów spożywczych nie należy przechowywać obok siebie! Przez to szybciej się psują i gniją

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!Etylen może brzmieć przerażająco, ale jest całkowicie naturalny. To gaz, który pomaga dojrzewać owocom lub warzywom. Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców.Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen. Niektóre warzywa i owoce nie powinny być razem przechowywane. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie. Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>>
Istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!Etylen może brzmieć przerażająco, ale jest całkowicie naturalny. To gaz, który pomaga dojrzewać owocom lub warzywom. Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców.Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen. Niektóre warzywa i owoce nie powinny być razem przechowywane. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie. Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii >>>>> Aneta Żurek
Niektóre warzywa i owoce nie powinny być razem przechowywane. Okazuje się, że te produkty spożywcze szybciej gniją, a tym samym tracą na smaku oraz wartościach odżywczych, gdy leżą blisko siebie. Te małe błędy związane z przechowywaniem produktów sprawiają, że wydzielany przez owoce i warzywa etylen może zniszczyć inne produkty w pobliżu. Które warzywa i owoce nie powinny leżeć obok siebie? Zobacz koniecznie w naszej galerii.

Tych owoców i warzyw nie należy przechowywać obok siebie

Przechowywanie owoców i warzyw w szufladzie, w lodówce czy w misce z na blacie jest bardzo powszechną praktyką. Jednak okazuje się, że istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!

Etylen może brzmieć przerażająco, ale jest całkowicie naturalny. To gaz, który pomaga dojrzewać owocom lub warzywom w doskonały, soczysty produkt.

Niektórzy producenci celowo rozpylają etylen na warzywa i owoce, by przyśpieszyć czas zbiorów i sprzedaży. Etylen może też "atakować" pozostałe produkty.

Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców.

Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen. Najlepszym sposobem jest przechowywanie produktów wytwarzających etylen na blacie a żywności wrażliwej na etylen - w lodówce. Jednak nie zawsze jest to możliwe i wygodne, zwłaszcza w przypadku ziemniaków i cebuli (które nie powinny być przechowywane razem!). Czasami nawet zamrażanie żywności jest najlepszą opcją.

To Cię może też zainteresować

Tych produktów spożywczych nie należy przechowywać obok siebie

Zobacz listę produktów spożywczych, których nie powinno się przechowywać blisko siebie. Trzymanie tych pokarmów oddzielnie od siebie (pokarmy wytwarzające etylen z dala od pokarmów wrażliwych na etylen) może wydłużyć ich trwałość. Które owoce i warzywa powinny być przechowywane osobno? Zobacz w poniższej galerii:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska