Tych owoców i warzyw nie należy przechowywać obok siebie
Przechowywanie owoców i warzyw w szufladzie, w lodówce czy w misce z na blacie jest bardzo powszechną praktyką. Jednak okazuje się, że istnieją produkty, których nigdy nie należy trzymać blisko siebie. Wszystko przez etylen, związek chemiczny wydzielany przez wiele owoców i warzyw, który stymuluje ich dojrzewanie. Ten gaz może równocześnie zniszczyć inne produkty spożywcze leżące w pobliżu!
Etylen może brzmieć przerażająco, ale jest całkowicie naturalny. To gaz, który pomaga dojrzewać owocom lub warzywom w doskonały, soczysty produkt.
Niektórzy producenci celowo rozpylają etylen na warzywa i owoce, by przyśpieszyć czas zbiorów i sprzedaży. Etylen może też "atakować" pozostałe produkty.
Im dojrzalszy produkt, tym więcej etylenu wytwarza, a tym samym może zacząć się psuć. Niektóre z produktów żółkną lub robią się brązowe. Jedno nadgniłe jabłko przyśpieszy proces dojrzewania u sąsiadujących z nim w koszyku owoców.
Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen. Najlepszym sposobem jest przechowywanie produktów wytwarzających etylen na blacie a żywności wrażliwej na etylen - w lodówce. Jednak nie zawsze jest to możliwe i wygodne, zwłaszcza w przypadku ziemniaków i cebuli (które nie powinny być przechowywane razem!). Czasami nawet zamrażanie żywności jest najlepszą opcją.
To Cię może też zainteresować
Tych produktów spożywczych nie należy przechowywać obok siebie
Zobacz listę produktów spożywczych, których nie powinno się przechowywać blisko siebie. Trzymanie tych pokarmów oddzielnie od siebie (pokarmy wytwarzające etylen z dala od pokarmów wrażliwych na etylen) może wydłużyć ich trwałość. Które owoce i warzywa powinny być przechowywane osobno? Zobacz w poniższej galerii:
