
Polska jest krajem o największej powierzchni sadów w Europie, w województwie kujawsko-pomorskim zajmują one 1 237,16 hektarów. Sprawdziliśmy, które szkodniki zagrażają jabłoniom najbardziej. Zobaczcie w naszej galerii.

Owocówka jabłkóweczka - gąsienice powodują tzw. „robaczywienie owoców”. Krótko po wylęgu z jaj wgryzają się do wnętrza owoców. Na powierzchni owocu widoczne są maleńkie otwory wejściowe, a z nich wystają odchody gąsienic. Gąsienica drąży głęboki korytarz biegnący do gniazda nasiennego, wypełniając go gruzełkowatymi odchodami. Wyrośnięta gąsienica ostatniego stadium rozwojowego opuszcza owoc wygryzając dość duży otwór wyjściowy. Uszkodzone jabłka ze zniszczonymi nasionami przedwcześnie opadają, część owoców uszkodzonych przez gąsienice letniego pokolenia pozostaje na drzewach aż do zbioru.

Zwójka siatkóweczka - wioseną gąsienice żerują na liściach, w luźno sprzędzionych rozetach liściowych i liściowo-kwiatowych, w okresie lata żerują na dolnej i górnej stronie liści. Gąsienice wyjadają skórkę i miękisz − w miejscu żerowania pozostaje żółtopomarańczowa siateczka z unerwienia liści. Na owocach gąsienice wyjadają tkankę na powierzchni, pozostawiając rozległe, płytkie dziury (tzw. żer skrobany). Starsze gąsienice mogą wygryzać w owocach otwory dość głębokie.

Zwójka bukuweczka - wczesną wiosną, przed kwitnieniem, zimujące gąsienice żerują na liściach, w luźno sprzędzionych rozetach, w pojedynczych liściach złożonych wzdłuż nerwu głównego lub w zwiniętym brzegu liścia, a także między dwoma liśćmi. Zimujące gąsienice żerują także na zawiązkach owoców, wyjadają tkankę, pozostawiają dość duże otwory. W okresie lata wylęgłe gąsienice żerują na dolnej stronie liścia, wyjadają skórkę i miękisz. W okresie lata gąsienice żerują pod liściem przyczepionym przędzą do owocu lub między stykającymi się owocami, wyjadają tkankę, pozostawiając wyjedzone liczne, położone blisko siebie otworki.