W piątek rozstrzygnięty został konkurs na bernardynkę wąbrzeską. Swoją propozycję przedstawiła firma Profit, cukiernia i piekarnia, która działa na naszym rynku od 20 lat.
Były trzy pomysły
Podczas spotkania, właścicielka firmy opowiedziała o kilku pomysłach na bernardynkę. Najpierw miało to być kruche ciasto cytrynowe, wypełnione kremem śmietanowo-cytrynowym posypane kakao i udekorowane bezą czekoladową. Kolejny pomysł był taki: ciastko miało być piernikowo-morelowe, przełożone morelą, a na wierzchu czekoladowa półkula.
Ostatecznie zdecydowano się na kruche ciasto wypełnione czekoladowym musem z białą bezą. Receptura bernardynki opracowana została przez pracowników firmy Janiny Bąk - Mencel.
Więcej o wąbrzeskiej bernardynce napiszemy w poniedziałkowym wydaniu "Gazety Pomorskiej".
Czytaj e-wydanie »