MKTG SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć...
fot. RitaE/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie po spożyciu drobiu

Wśród produktów pochodzenia zwierzęcego najwięcej zatruć pokarmowych powoduje drób. Dlatego podczas przygotowania np. kurczaka oprócz o umycie mięsa (które nie usuwa całkiem bakterii) warto zadbać o higienę rąk i wszystkich powierzchni i sprzętów, z którymi miało ono styczność.

Należy też upewnić się, że podczas przygotowania w całej swojej masie osiągnęło odpowiednią temperaturę, która niszczy patogeny, wynoszącą 74 stopnie Celsjusza. To ważne zwłaszcza w przypadku dużych kawałków mięsa oraz całych kurczaków, a szczególnie nadziewanych.

Temperaturę należy sprawdzać za pomocą termometru kuchennego wbitego w środek lub najgrubszą część kawałka mięsa.

Zobacz również

Policja podsumowała akcję - 2000 wykroczeń i 23 osoby bez prawa jazdy

Policja podsumowała akcję - 2000 wykroczeń i 23 osoby bez prawa jazdy

Wyszkowscy policjanci przechwycili 700 gramów narkotyków

Wyszkowscy policjanci przechwycili 700 gramów narkotyków

Polecamy

Mały balkon może być wyjątkowy! Super pomysły, jak wykorzystać latem balkon w bloku

Mały balkon może być wyjątkowy! Super pomysły, jak wykorzystać latem balkon w bloku

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

Włosy lśnią jak tafla. Domowa laminacja włosów nabłyszcza i pielęgnuje za grosze

To były łowy dla tucholskich policjantów! Ponad pół setki kierowców pędziło za szybko

To były łowy dla tucholskich policjantów! Ponad pół setki kierowców pędziło za szybko