- Chcemy nie tylko korzystać z wiedzy przekazywanej nam w szkole, ale podpatrywać gastronomicznych mistrzów - mówi Hubert, uczeń ZSCh. I wylicza tych, o których chcieliby, jako przyszli kucharze, naśladować: Jean Bos, Adam Gessler, Artur Moroz, Kurt Scheller czy Ewa Wachowicz.
Przeczytaj także:Kuchnia z wyspą, czyli kuchnia amerykańska
Dlatego propozycja wyjazdu do stolicy, na prowadzone właśnie przez Kurta Schellera warsztaty sztuki kulinarnej w Warszawie wzbudziła spore zainteresowanie. W Warszawie, podczas kilkugodzinnych zajęć młodzi włocławianie, którzy pojechali do stolicy pod opieką nauczycielek Kariny Kazaneckiej i Ewy Dmoch, poznali tajniki kuchni. W programie zajęć było m.in. filetowanie pstrąga i tak zwany rozbiór kurczaka. Pod okiem mistrza Schellera, który okazał się niezwykle ciepłym i dowcipnym człowiekiem, przygotowywali sałatkę orientalną, bulion z tostem na ostro, duszonego pstrąga w sosie cytrynowym, kurczaka curry po tajsku i mus czekoladowy w towarzystwie czekoladowego sufletu. - Same pyszności - przyznają Sylwia i Ania. - To fajnie, że obok umiejętności, potrzebnych nam do doskonalenia zawodowego, poznaliśmy także na przykład sposoby podawania dań - mówi Ania.
Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!
- Bo z gotowaniem jest jak z modą - mówi Hubert. - Raz są modne owoce morza, raz produkty regionalne, innym razem królują w kuchni warzywa, w tym także te najbardziej oryginalne. A do tego bardzo ważny jest designe. To uświadomił nam Kurt Scheller.
Czytaj e-wydanie »