https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Grudziądzu atrakcyjne tereny nie mogą doczekać się inwestycji

(DXC)
Budynki po Zakładach Mięsnych są puste od wielu lat
Budynki po Zakładach Mięsnych są puste od wielu lat Archiwum/Maryla Rzeszut
Do zagospodarowania są działki po: szpitalu, browarze i "rzeźni"

Prezydent miasta i jego współpracownicy początkowo byli przekonani, że teren po lecznicy przy ulicy Szpitalnej sprzeda się jak „ciepłe bułeczki”. Tak się stało? Bynajmniej, sprzedany nie został do dziś.

Będzie chętny?

Urzędnicy nie rezygnują i ponownie ogłosili przetarg na zbycie tej nieruchomości. Do wzięcia są w sumie trzy działki o łącznej powierzchni prawie 9 tys. metrów kw. Cena wywoławcza wynosi prawie 2 mln zł. To czy znajdzie się chętny, okaże się po wakacjach.

W tym roku odbyły się już dwa takie przetargi, ale bez skutku. W sumie od momentu kiedy w 2010 roku wyburzono stary szpital, odbyło się kilkanaście takich postępowań przetargowych.

- Byli inwestorzy, którzy interesowali się nabyciem tego terenu, ale ostatecznie to nie nastąpiło. Ciągle wierzę, że w końcu ktoś kupi ten teren i w niego zainwestuje. Teraz sprzyja temu koniunktura gospodarcza - mówi prezydent Robert Malinowski.

Działki po szpitalu w dokumentach planistycznych widnieją jako przeznaczone po zabudowę handlowo-usługową i mieszkaniową.

Szukają inwestora

Do prywatnego właściciela- spółki Kletzmaier Polska należy teren wraz z zabytkowymi obiektami po Zakładach Mięsnych. Ta firma uporządkowała gruzowisko, ale planowana tutaj inwestycja (obiekt handlowo-usługowy) nawet się nie rozpoczęła. Czy jest jeszcze choćby cień szansy na zagospodarowanie tego terenu?

- Nasze plany w dalszym ciągu są aktualne, szukamy inwestora. Nie wykluczamy także sprzedaży terenu - mówi Iwona Sierpińska z Kletzmaier Polska.

Chluby nie przynosi nam także nieruchomość po browarze, który działał przy ulicy Sikorskiego. Teren jest prywatny, inwestor miał na nim urządzić małą galerię handlową. Do rozpoczęcia inwestycji jednak nie doszło.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 7

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Grzechu z Tarpna

A kto był wtedy prezydentem śp. Tafelski i wielce czcigodny Wiśniewski.

M
Marek Ave

W latach 1998–2002 z unii wolności siedział w sejmiku. W 2001 był kandydatem tej partii do sejmu. W wyborach kandydował z listy po-pis. Od 2002 do 2004 był zastępcą prezydenta Grudziądza,

Nasz browarek

W 2000 roku stał się własnością austriackiego koncernu Brau Union. W 2001 roku został zamknięty. 

No i co Gościu pytanie mógł ratować ? mógł pomóc ? czy tylko pozostała sprzedaż żeby go zamknąć i wejść na rynek z nowym produktem. No ale nic jaka pani HGW takie PO sprzedać zlikwidować zniszczyć ,byle konto grało . 

K
Klm
Browar powinien działać do dziś to zawsze jest istotny obiekt w miescie.
G
Gość
W dniu 11.07.2017 o 12:02, Marek Ave napisał:

Nie ci którzy przyczynili się do zamknięcia  zakładów mięsnych odbudują je prostaki, do dzisiaj pamiętam smak Paprykarzu Grudziądzkiego z wołowinki mniam i smak pasztetowej . Bekonik polędwiczka a TERAZ to prywatne dziadostwo nowobogaccy dorobkiewicze potrafią tylko posmarować bejcą np łososiową polędwicę czy też sopocką kary godne zakazać powinni tej chemii sanepid proszę sprawdzić ile tam jest substancji chemicznych. Wiecie Państwo skąd bierze się smak wędzonki w kiełbasie- może nie wszyscy to wiedzą , mianowicie wypala się drewno na węgiel do grila potom go się gasi wodą ni i już gotowa wodo o smaku wędzonki dodawana do kiełbas masakra jakaś. dlatego  wędzę sobie na działeczce. Panie Malinowski a jak to było z browarem sam upadł ? sam się sprzedał ? 

O co Ci chodzi z tym browarem i co do tego ma jakiś Malinowski? Nie pamiętasz jego historii i udziału "skarbówki" w jego upadku, a próbujesz zabłysnąć?

M
Marek Ave

Nie ci którzy przyczynili się do zamknięcia  zakładów mięsnych odbudują je prostaki, do dzisiaj pamiętam smak Paprykarzu Grudziądzkiego z wołowinki mniam i smak pasztetowej . Bekonik polędwiczka a TERAZ to prywatne dziadostwo nowobogaccy dorobkiewicze potrafią tylko posmarować bejcą np łososiową polędwicę czy też sopocką kary godne zakazać powinni tej chemii sanepid proszę sprawdzić ile tam jest substancji chemicznych. Wiecie Państwo skąd bierze się smak wędzonki w kiełbasie- może nie wszyscy to wiedzą , mianowicie wypala się drewno na węgiel do grila potom go się gasi wodą ni i już gotowa wodo o smaku wędzonki dodawana do kiełbas masakra jakaś. dlatego  wędzę sobie na działeczce. Panie Malinowski a jak to było z browarem sam upadł ? sam się sprzedał ? 

M
Mihnik
Nic dodać nic ująć
W
Wiem co mowie
A kto o zdrowych zmysłach chciałby inwestować w tym smutnym jak pi*da mieście? Inwestorzy w odróżnieniu od naszych speców z UM mają symulacje, obrazujące przyszłość obecnego kierunku "rozwoju" miasta. Obraz ten to 50tys miasto ze średnia wieku 50+. Młodzi stąd wyjeżdżają, firmy płacą grosze, turystyka poniżej potencjału. Więc po co tu inwestować? Kto ma z tego korzystać? Jedyna mądra inwestycja to geriatria i opieka paliatywna.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska