W "Inowrocławiance" odbył się I Kujawski Festiwal Dyni
Dominik Fijałkowski
W Pijalni Wód "Inowrocławianka" odbył się I Kujawski Festiwal Dyni
W Inowrocławiu odbył się I Kujawski Festiwal Dyni. Miasto, wspólnie z Zespołem Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 i ekipą kucharzy pod wodzą Mateusza Kręciny, uczestnika programu Top Chef, zorganizowało tę imprezę w Pijalni Wód Mineralnych "Inowrocławianka". Serwowano tam pyszną zupę dyniową, gulasz w sosie dyniowym, a także potrawy z dyni wykonane z użyciem ciekłego azotu. Uczniowie ZSP nr 2 dodatkowo prowadzili warsztaty z carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, a przede wszystkim w dyni. Odbyły się pokazy fryzjerskie i kosmetyczne, także w wykonaniu uczniów "Dwójki". Występowały zespoły. Dobrze bawili się kuracjusze oraz młodzież szkolna, dla której festiwal był przedsmakiem halloweenowej zabawy.