Zorganizowano ją w ramach akcji "Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina". Złoty Półgęsek w kategorii "Najlepszy przepis na potrawę z gęsiny" otrzymał Marcin Kosiński i restauracja "Jan Olbracht Browar Staromiejski" w Toruniu. Laury przypadły za przepis na gęś faszerowaną po toruńsku.
Kategorię "Najlepszy produkt z gęsiny" podzielono na dwie podkategorie. W pierwszej z nich (mały producent) nagrodę Złotych Półgęsków otrzymało Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe "Lenart" za świąteczną strawę z gęsich wątróbek. Z kolei w podkategorii duży producent doceniono Zakłady Mięsne Olewnik-Bis za suchą krakowską z gęsiną ze Starej Wędzarni.
Rozdano także nagrody dla zwycięzców turnieju kulinarnego dla szkół gastronomicznych. Pierwsze miejsce zdobyli: Monika Strużyńska i Karol Bożykowski - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu. Drugie miejsce zajęli: Arkadiusz Rosiak i Wojciech Targański - Zespół Szkół Chemicznych im. Marii Skłodowskiej-Curie we Włocławku, trzecie: Natalia Talaśka i Robert Kwiecień - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Świeciu.
Pierwsze miejsce w konkursie "3 potrawy z 1 gęsi" zdobyła Joanna Jakubiuk. Zaś pierwsze miejsce w konkursie "Sfilmuj swój przepis" (skierowany do zawodowych kucharzy), zdobył Jakub Budnik, szef kuchni restauracji Smaki Warszawy w Warszawie. Wyróżnienie otrzymał Marcin Kosiński, który jest szefem kuchni w toruńskiej restauracji Jan Olbracht Browar Staromiejski.
Wszystkim laureatom gratulujemy!