Szef kuchni Ewelina Krzanik, trzymając w ręku wielką drewnianą łyżkę, dokonała uroczystego pasowania na kucharza.
Jednym z tematów były „Rymowane przepisy na kuchenne popisy” według książki Małgorzaty Strzałkowskiej. W rolę lektora wcieliła się Antonina Scheffler. Książka kucharska, z dużą porcją humoru, trochę z przymrużeniem oka, podpowiedziała uczestnikom wiele ciekawych przepisów.
Mali kucharze wybrali się również na kolejną kulinarną przygodę z mnóstwem pomysłów, których przygotowanie sprawiło im dużo frajdy. Przenieśli się bowiem do kuchni Martynki. Po wysłuchaniu ciekawych opowieści, czytanych przez Matyldę Rudnik dzieci zapoznały się z kulinarnym słowniczkiem, wierszykami i ciekawostkami.
Dowiedziały się na przykład, z jakiego kraju pochodzi cytryna czy mięta i jakie ma zastosowanie w kuchni. Banan, chociaż osiąga dużą wysokość, nie jest drzewem, ale rośliną jednoroczną.
Promując zdrowe odżywianie, młodzi adepci pysznego gotowania przygotowali owocowe babeczki Martynki.
Polecali także letni sorbet bananowo-czekoladowy z sosem truskawkowym oraz letnią sałatkę warzywną według przepisu Małgorzaty Strzałkowskiej.
Z prostych przepisów, opisanych i zilustrowanych krok po kroku, dzieci z niewielką pomocą szefa kuchni wyczarowały wiele pyszności. Kolejne spotkanie już w najbliższy poniedziałek. Dzieci zagoszczą w kuchni Mikołajka, gdzie czekać ich będą kolejne niespodzianki.
Projekt współfinansowany jest ze środków gminy Sępólno, realizowany jest przez oddział Stowarzyszenia Bibliotekarzy Polskich z siedzibą w Bydgoszczy.
Koniec upałów nad Polską. 16-dniowa prognoza pogody Tomasza Wasilewskiego.
źródło: TVN24/x-news