Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Świeciu technika przyciągają pracą

Redakcja
Jagoda Stoś (po lewej) i Karolina Bagińska z powodzeniem startowały w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Logistycznej
Jagoda Stoś (po lewej) i Karolina Bagińska z powodzeniem startowały w Ogólnopolskiej Olimpiadzie Logistycznej Maciej Ciemny
Ale sama nauka w szkole to dziś nie wszystko, czego młodzież oczekuje.

Przynajmniej dwa technika w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych mogą pochwalić się renomą, która wykracza daleko poza powiat świecki. Jagoda Stoś na lekcje w technikum logistycznym dojeżdża spod Chełmna. Jest teraz w trzeciej klasie, ale już dostała się do ścisłej czołówki Ogólnopolskiej Olimpiady Logistycznej. Głównym organizatorem konkursu jest Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu. Jagoda zgarnęła indeks, który gwarantuje jej pierwszy semestr nauki za darmo. Ale jeszcze się nie zdecydowała.

- Chciałabym iść na studia zaoczne i jednocześnie pracować. To byłoby najlepsze rozwiązanie - mówi Jagoda Stoś.- Na olimpiadzie najtrudniejsze było to, że obejmuje materiał z całych czterech lat nauki w technikum, a jestem dopiero w trzeciej klasie. Więc musiałam wiedzieć więcej, ale też sporo powtórzyć - dodaje. Z zadaniami olimpiady starła się także Karolina Bagińska. Ona również do szkoły codziennie dojeżdża. O pracę po technikum się nie obawia. Wie, że jest sporo ofert, ale sam dyplom to nie wszystko.

- Wybrałabym chyba inny kierunek studiów, żeby mieć jeszcze mocniejszą pozycję wchodząc na rynek pracy. Logistycy mogą liczyć na zatrudnienie, ale łatwo nie jest. Liczy się także doświadczenie. Byłam na praktykach w Schumacherze w Polednie, które dużo mi dały.

Zobacz również: Lato na Wsi 2016 z lotu ptaka! Nasze zdjęcia

Innego rodzaju szacunkiem cieszy się technikum gastronomiczne. Uczniowie i nauczyciele biorą udział w trzyletnim projekcie, w trakcie którego odwiedzają europejskie kraje, gdzie wymieniają się kulinarnym dorobkiem. ZSP do udziału zaprosił prof. Jarosław Dumanowski z UMK, historyk żywienia. W kwietniu podopieczni Sylwii Milczewskiej wrócili z Francji, gdzie prezentowali gęsinę.

- Wraca do łask. Niegdyś nasze tereny z niej słynęły - mówi nauczycielka. Jej uczniowie przygotowali we Francji śniadanie wielkanocne. Na stole królował półgęsek w towarzystwie pasztetu z gęsi i consomme - gęsiego bulionu. Zaraz po powrocie uczniowie wzięli udział w 16. ToruńskimFestiwalu Nauki i Sztuki, które motywem przewodnim była żywność. Tam też zostali specjalnie zaproszeni. Za rok przyjmą w Toruniu uczniów z innych krajów, a za dwa lata pojadą do Rumunii.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska