Żnin. Aby jedzenie było bardziej bezpieczne
Akcja została zorganizowana z uwagi na przypadający na 7 kwietnia Światowy Dzień Zdrowia, któremu w tym roku przyświeca hasło: "Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym". Stoisko, które zostało ustawione na żnińskim targowisku, obsługiwali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Marii Karłowskiej, pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej oraz pielęgniarki z Niepublicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej "Epoka". Wszyscy, którzy odwiedzili stoisko mogli zmierzyć sobie poziom cukru w organizmie, a także ciśnienie tętnicze. Dzięki ulotkom uczestnicy mogli przypomnieć sobie między innymi dlaczego warto myć owoce przed spożyciem.
- Informujemy także w jaki sposób można uniknąć zatrucia pokarmowego, a także zachęcamy do czytania etykiet na produktach spożywczych - mówi mgr. inż. Joanna Szymańska, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno - Epidemiologicznej w Żninie.
Z tej formy promocji zdrowia klienci żnińskiego targowiska mogli skorzystać do godz. 12.00. Co prawda nie prowadzono statystyk odwiedzających, ale jak się dowiedzieliśmy z możliwości zbadania cukru we krwi oraz ciśnienia, tylko w ciągu pierwszej godziny skorzystało około pięćdziesięciu osób.
Czytaj e-wydanie »