
Romantyczna kolacja w domowym zaciszu - przepisy
Wyjście do restauracji daje niewątpliwą korzyść w postaci zwolnienia nas z obowiązku gotowania. Jednak na 14 lutego w wielu restauracjach rezerwacje są już zamknięte. Jeśli nawet uda nam się znaleźć wolny stolik, trzeba się liczyć ze sporym tłokiem, co może popsuć romantyczną atmosferę. Alternatywą może więc być domowe zacisze. Eksperci z Commplace mają kilka propozycji na szybkie i efektowne dania na romantyczną kolację we dwoje. Wśród nich są: tatar z łososia z awokado i limonką, ravioli z serem żółtym, szpinakiem i truflami oraz fondant z białej czekolady i pistacji. Przepisy znajdziecie na kolejnych slajdach naszej galerii.

Tatar z łososia z awokado i limonką
Składniki: 200 g świeżego łososia (najlepiej surowego), 1 dojrzałe awokado, 1 mała czerwona cebula, 1 limonka (sok i skórka), 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka musztardy dijon (opcjonalnie), 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie), sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku, świeży koperek lub szczypiorek (do dekoracji), grzanki lub chipsy z tortilli
Przygotowanie: oczyść rybę z ości i skóry, a następnie pokrój ją w bardzo drobną kostkę (ok. 0,5 cm). Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ delikatnie wyjmij łyżką. Pokrój awokado w drobną kostkę o podobnej wielkości jak łosoś. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę. Jeśli cebula jest zbyt ostra, możesz ją na chwilę zamoczyć w zimnej wodzie, aby złagodzić jej smak. W misce wymieszaj sok i skórkę z limonki, oliwę z oliwek, musztardę oraz miód. Dopraw całość solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku. Do miski z sosem dodaj pokrojonego łososia, awokado i cebulę. Delikatnie wymieszaj składniki, aby się połączyły, ale nie rozpadły.
Serwowanie: na talerzach ułóż tatar z łososia w formie okrągłych porcji (możesz użyć obręczy do formowania). Udekoruj świeżym koperkiem lub drobno posiekanym szczypiorkiem. Obok tatara podaj grzanki z chleba lub chipsy z tortilli, które będą świetnym dodatkiem do tej delikatnej przystawki.

Ravioli z serem żółtym, szpinakiem i truflami
Składniki: na ciasto - 250 g mąki (najlepiej typu 00), 2 jajka, 1 łyżka oliwy, szczypta soli; na nadzienie - 150 g świeżego szpinaku, 100 g sera (np. Gouda MSM Mońki), 100 g ricotty, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżka masła; na sos: 50 g masła, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka startego parmezanu, 1 łyżeczka truflowego oleju albo pasty, pieprz; opcjonalnie: 1 łyżeczka ziół
Przygotowanie: wymieszaj mąkę z solą. Zrób wgłębienie na środku, wbij jajka i dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Przygotuj nadzienie: na patelni rozpuść masło i podsmaż posiekany czosnek, dodaj szpinak, dopraw solą i pieprzem. Ostudź. Połącz szpinak z ricottą i startym serem żółtym. Formujemy ravioli: rozwałkuj ciasto na bardzo cienki arkusz, najlepiej na prostokąt. Na jednej połowie ciasta, w równych odstępach, nałóż łyżeczką porcje nadzienia. Zwilż lekko brzegi ciasta wodą, aby lepiej się skleiły. Przykryj drugą częścią ciasta i zlep brzegi. Wytnij ravioli za pomocą noża lub foremki w kształcie kwadratu lub koła. Gotuj ravioli w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Przygotowanie sosu: rozgrzej na patelni oliwę i masło, dodaj świeżo mielony czarny pieprz i posiekane zioła. Dodaj starty parmezan oraz truflowy olej lub trufle. Gotuj sos przez kilka minut.
Podanie: ugotowane ravioli przełóż na talerze, polej je przygotowanym sosem z masła i trufli. Udekoruj danie świeżymi listkami ziół lub płatkami trufli.

Fondant z białej czekolady i pistacji
Składniki (dla 2 porcji): 100 g białej czekolady, 50 g masła MSM Mońki, 2 jajka, 2 żółtka, 50 g cukru, 40 g mąki pszennej, 1 łyżka pasty pistacjowej (lub drobno posiekanych pistacji), 30 g prażonych pistacji (do nadzienia), szczypta soli, masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy
Przygotowanie: wysmaruj dwa małe naczynia (np. kokilki) masłem, a następnie oprósz je mąką. W rondelku na małym ogniu roztop masło razem z białą czekoladą, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia na kilka minut. W misce ubij jajka, żółtka i cukier na puszystą masę, aż stanie się jasna i lekko napowietrzona. Dodaj szczyptę soli. Powoli wlewaj roztopioną czekoladę z masłem do masy jajecznej, cały czas mieszając. Dodaj pastę pistacjową i mąkę, delikatnie mieszając. Pokrój prażone pistacje na drobne kawałki. W każdej formie ułóż łyżeczkę posiekanych pistacji na dnie. Wypełnij formy przygotowaną masą czekoladową do ¾ wysokości. Na wierzch dodaj łyżeczkę posiekanych pistacji. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu) przez około 10-12 minut. W środku musi pozostać wilgotna, czekoladowa konsystencja, ale nie płynna.
Serwowanie: Podawaj od razu, aby w środku wciąż płynęła gorąca, czekoladowa masa.
Opcjonalne dodatki: podawaj z sosem malinowym, lodami waniliowymi, świeżymi owocami lub prażonymi pistacjami.
Wskazówki: możesz przygotować masę fondantową dzień wcześniej i przechować ją w lodówce, a następnie upiec tuż przed podaniem.