Restauracja „Szafran” mieści się w centrum Łodzi w pofabrycznym budynku położonym przy słynnej ulicy Piotrkowskiej. Lokal prowadzi Sylwia i pochodząca z Ukrainy Polina. To właśnie Sylwia chciała prowadzić własny biznes, a kiedy pojawiła się możliwość skorzystania przez nią z pożyczki ze środków Funduszu Unii Europejskiej, zaczęła poważnie zastanawiać się nad tym jaką firmę otworzyć. Wtedy odwiedził ją kuzyn męża ze swoją żoną- Poliną.
Polina pracowała przez jakiś czas w restauracji serwującej wschodnie potrawy i tak podczas rodzinnego spotkania narodził się pomysł otwarcia restauracji. Sylwia w ich wspólny biznes zainwestowała większą część środków finansowych, Polina zajęła się menu oraz przepisami. Restauracja serwująca mieszankę najlepszych narodowych kuchni: gruzińskiej, rosyjskiej, czy nawet uzbeckiej, mogłaby cieszyć się sporą popularnością.
Niestety już na starcie przedsięwzięcia pojawiły się przeszkody. „Szafran” z założenia miał być niewielką restauracją, niestety Sanepid zakwestionował wielkość kuchni. By otrzymać wymagane zgody, panie musiały powiększyć lokal oraz rozbudować zaplecze, co spowodowało dwukrotny wzrost kosztów. W konsekwencji zabrakło pieniędzy na wystrój sali, a właścicielki postanowiły udekorować ją samodzielnie z pomocą mężów. I choć włożyli w to wiele wysiłku efekt okazał się niezadowalający. Wnętrze restauracji zaczęło przypominać oddział szpitalny. Ze względu na niewielki budżet Sylwia i Polina nie mogły pozwolić sobie na należytą promocję lokalu. „Szafran” odwiedzała niewielka liczba gości, brak dochodów nie pozwolił więc na dalsze inwestycje, a właścicielki czuły się rozczarowane. Sylwia musiała pomagać w kuchni, Polina zarabiała tylko tyle, by opłacić bilet miesięczny na komunikację publiczną i domagała się wglądu w rozliczenia kosztów - czytamy w zapowiedzi odcinka na stronie TVN.
Restauracja Wałkowane mieści się w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 217.
Po Kuchennych Rewolucjach Szafran to już Wałkowane - restauracja, a właściwie pierogarnia. Nadal można było zjeść różne rodzaje pierogów, w tym m.in. pielmieni oraz wareniki kozackie. Zmienił się wystrój restauracji. Teraz jest w niej bardziej kolorowo. We wnętrzu dominował pomarańcz, czerwień, żółć i zieleń oraz liczne akcenty kwiatowe.
Gdy Magda Gessler wróciła dania, które zaserwowano, jej zdaniem były nieświeże i niesmaczne. Restauratorka nie zaakceptowała tej rewolucji.
Odcinek dostępny jest bezpłatnie na player.pl: tutaj
Jak czytamy na facebookowej stronie Kuchenne rewolucje - naszymi oczami "Wałkowane w Łodzi nie dotrwało do emisji i na ich stronie informacja o zamknięciu z końcem roku 2016"
Osoby o tym imieniu mają największy temperament - ranking zn...
Gwiazdy i hitowe programy w wiosennej ramówce TVN/DDTVN