https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne Rewolucje w Żninie. Bar "Mój Schaboszczak" świętuje roczek z Magdą Gessler. Mamy zdjęcia i ceny

(iwo)
Takie potrawy serwuje Bar "Mój Schaboszczak" po Kuchennych Rewolucjach. Tyle zapłacimy za dania według przepisów Magdy Gessler. Pokazujemy to w naszej galerii >>>
Takie potrawy serwuje Bar "Mój Schaboszczak" po Kuchennych Rewolucjach. Tyle zapłacimy za dania według przepisów Magdy Gessler. Pokazujemy to w naszej galerii >>> Facebook/Bar Mój Schaboszczak
Jak ten czas szybko leci! "Rok temu rozpoczęła się nasza przygoda z prawdziwą polską kuchnią" - napisali właściciele Baru "Mój Schaboszczak". W grudniu 2023 roku do ich lokalu w Żninie zawitała Magda Gessler. To była prawdziwa, kuchenna rewolucja. Jak dziś radzi sobie bar przy Browarowej?

Spis treści

Bar Mój Schaboszczak po "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler

Rok temu do Żnina zawitała Magda Gessler, słynna w Polsce restauratorka, gwiazda programu telewizyjnego pod nazwą "Kuchenne rewolucje". Przyjechała, bo zgłosili się do niej właściciele lokalu gastronomicznego, którym spadły obroty i postanowili dać sobie, z pomocą celebrytki, ostatnią szansę.

"Za nami tysiące godzin pracy, tysiące wydanych zamówień, ilość osób, które nas odwiedziły i ponownie wróciły - niezliczona" - wymieniają szefowie "Schaboszczaka" po roku udanej działalności firmowanej "Kuchennymi Rewolucjami".

Wszystko to - jak podkreślili - "dzięki Kuchennym Rewolucjom i nieocenionej Pani Magdzie Gessler, która w cztery dni odczarowała nas i nasz lokal".

Jak bar przy Browarowej w Żninie funkcjonował przez ostatni rok? Zauważyć było nietrudno. Ruch odbywał się tam na okrągło. Stoliki zapełniały się klientami nie tylko wewnątrz. Sporo osób, gdy tylko pogoda dopisywała, gościło także pod parasolami w ogródku przy lokalu.

Ile tu trzeba zapłacić za dobry obiad? Nie jest tanio. Ceny potraw poszły w górę podobnie zresztą jak w innych lokalach. Powodem był m.in. wzrost kosztów - w górę poszły produkty, ciągle rosną też koszty pracownicze.

Bar odwiedziło sporo artystów, którzy przez ostatni rok gościli w Żninie. Wśród nich byli m.in. Mietek Szcześniak, Krystyna Giżowska czy Tomasz Karolak.

"W trakcie minionego roku bardzo mocno wspierał nas Pan Artur Krajewski (dyrektor ŻDK - przyp. red.), dzięki któremu nasz lokal odwiedzały znamienite gwiazdy ze świata kultury przy okazji swoich wizyt w Żniński Dom Kultury. Dziękujemy" - podkreślili prowadzący "Schaboszczaka".

Klientami byli tu zresztą nie tylko artyści i mieszkańcy regionu. Zawitali do Żnina także youtuberzy.

"Nie sposób tu nie wspomnieć o "Kuchenne Rewolucje - naszymi oczami" i "MrKryha" i "GastroFala", którzy przyjechali i ocenili nasze dania publikując relacje z wizyty u nas w internecie. Dziękujemy, Panowie".

- napisali właściciele baru.

Tak dziś wygląda Bar "Mój Schaboszczak". Takie są ceny dań - ZDJĘCIA

Bar przeszedł rewolucję - tak teraz wygląda.

Jakie potrawy są serwowane i ile zapłacimy za dania wg przepisów Magdy Gessler? Pokazujemy to w naszej galerii:

Przygoda z Magdą Gessler i polską kuchnią - jak to się zaczęło

Przypomnijmy, że Bar "Mój Schaboszczak" prowadzą Anna i Tomasz Siwiak pochodzący z Turzyna koło Kcyni. Rodziców w wolnych chwilach wspiera córka Magdalena.

W 2023 roku, gdy interes gastronomiczny nie dawał wystarczających przychodów, a i długi z tego powodu rosły, to właśnie córka państwa Siwiaków wyszła z inicjatywą, by zgłosić się do programu "Kuchenne rewolucje".

- Pewnego dnia usiedliśmy rodzinnie i zaczęliśmy rozmawiać, że trzeba podjąć zdecydowane kroki. Albo robimy jakąś dużą akcję, albo będziemy zmuszeni zamknąć lokal, bo nie damy rady finansowo go utrzymać - wspominali rok temu pani Ania i pan Tomek.

Jak mówią, od zawsze byli fanami Magdy Gessler i jej programów.

- A może by tak zgłosić się do "Kuchennych Rewolucji"? - rzucił wówczas pomysł Tomasz Siwiak.

Trochę się zastanawiali, wreszcie w październiku 2023 roku córka Magdalena zadzwoniła do realizatorów programu i zgłosiła rodziców.

Pani Ania dowiedziała się jako ostatnia z rodziny.

- Mamo, coś musimy ci powiedzieć - usłyszała. "A co mnie jeszcze może spotkać?" - odpowiedziała właścicielka baru.

- Zapadła decyzja. Zgłosiliśmy się do "Kuchennych rewolucji" - wyznała córka.

- No to fajnie! Spróbujemy - zareagowała pani Ania.

Długo nie czekali na przyjazd ekipy Magdy Gessler. Ta pojawiła się w Żninie 12 grudnia 2023 roku.

Cały proces przemiany trwał cztery dni.

- Pierwszego pani Magda weszła, rzuciła talerzem i wyszła - wspominają z uśmiechem. - Kolejny dzień był bardzo miły i prowadząca także była dla nas miła.

Kluczowym elementem spotkań, co później widzimy w programie o tym samym tytule, są kuchenne rewolucje.

Ale nie tylko. Przeważnie wprowadzane są także zmiany w wystroju lokalu.

Ekipa, która dokonuje rewolucji, to jest ok. 20 osób. Wszystko dzieje się zatem w ekspresowym tempie.

- Na finał, 15 grudnia 2023 roku, przygotowywaliśmy dania pod okiem pani Magdy. Trwało to kilka godzin. Potrawy serwowane były później podczas specjalnej kolacji. Później te same, według przepisów Magdy Gessler, codziennie świeże zaczęliśmy przyrządzać dla klientów "Schaboszczaka".

Klienci Baru "Mój Schaboszczak" świętują z właścicielami

Opinii o lokalu przy Browarowej nie brakuje. Tak samo jak gratulacji z powodu roczku "Schaboszczaka".

"Pyszne jedzonko, wczoraj miałam kolejny raz przyjemność skosztować ,polecam wszystkim zestawy obiadowe"

"Dalszych sukcesów w 2025 r. I sali zawsze pełnej gości!"

"Jest pysznie. Sałatka szwabska doskonała, schabowy mniam dwie osoby, a nawet trzy się najedzą. Miło, przytulnie , rodzinnie.
Z przyjemnością wrócimy na makowiec i szarlotkę. Polecam

"Ale super wyszło z Gessler, trzymam kciuki za Waszą działalność w następnych dniach, i w przyszłości i czuję, że jesteście naszymi ziomalami, bo przecież wcześniej mieliście bar w Szubinie. Będziemy Was wspomagać swoimi wizytami u Was na schaboszczaku oczywiście, ale też mnie ta sałatka szwabska nurtuje. Życzę smacznego wszystkim Waszym gościom".

Kuchenne Rewolucje od prawie 15 lat w Polsce

Przypomnijmy: "Kuchenne rewolucje" to polski program telewizyjny typu reality show telewizji TVN oparty na amerykańskim formacie Kitchen Nightmares, nadawany od 2010 roku.

Do programu zgłaszają się restauratorzy, którzy mają problem z utrzymaniem lokalu. W każdym odcinku Magda Gessler odwiedza jedną restaurację i w ciągu czterech dni dzieli się z właścicielami i personelem wskazówkami dotyczącymi pracy w branży gastronomicznej. Najpierw obserwuje i analizuje sytuację, później komentuje ją i proponuje metody rozwiązania problemów (np. wprowadza nowe potrawy do menu, sugeruje zatrudnienie nowych osób czy zmienia wystrój wnętrza), a także prowadzi kampanię reklamową odmienionej jadłodajni. Kilka tygodni po przeprowadzeniu zmian ponownie odwiedza restaurację, by sprawdzić, jak radzą sobie właściciele.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska