
Ulubione warzywa Polaków - po jakie sięgamy najczęściej?
Najrzadziej w naszym jadłospisie pojawiają się jarzyny takie jak kapary, jarmuż, bakłażany, karczochy, ciecierzyca i soczewica, na które decyduje się mniej niż 3% badanych na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”.
- Wyniki potwierdzają, że Polacy szczególnie cenią dobrze im znane, krajowe produkty. Od lat stanowią one solidną bazę dla przygotowywanych przez nich potraw - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.
- I choć trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez takich warzyw, jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka czy buraki, starajmy się uwzględniać w diecie również inne niezwykle wartościowe, a rzadziej wykorzystywane jarzyny, np. por, seler, cukinię, groch, dynię czy bób, wybierane przez mniej niż 10% ankietowanych – zachęca Agnieszka Falba-Gałkowska.
Które z warzyw lubimy najbardziej? Poznaj wyniki rankingu przeglądając kolejne zdjęcia --->>>
Badanie upodobań przeprowadzono w ramach Ogólnopolskiej kampanii informacyjno-edukacyjnej „Warzywa i owoce – na szczęście!"

Najdalej w zestawieniu odpowiedzi na pytanie o ulubione warzywa, wystąpiły: szpinak, kukurydza, fasolka szparagowa, fasola, pietruszka, czosnek, brokuł i burak. Na miejscu 11. uplasował się szczypiorek. Pierwszą 10 otwiera rzodkiewka.

Papryka rozgościła się na miejscu 9.

8. lokata dla kalafiora