Spis treści
Niezależnie od tego, czy do dyspozycji masz kawałek ziemi koło domu, działkę ROD czy balkon, możesz uprawiać tam warzywa. Nie masz doświadczenia? Zacznij od tych najłatwiejszych w uprawie, które nie mają dużych wymagań, nie angażują wiele czasu i niosą duże szanse na sukces.
Warzywa łatwe w uprawie, czyli sposób na udany debiut ogrodniczy
Wielu warzywom wystarczy dobra gleba, którą można kupić w markecie i nasypać w donice albo wymieszać z podłożem, które masz na działce. Potem wystarczy posiać warzywa w terminie rekomendowanym przez producenta na torebce z nasionami. To ważne, ponieważ odmiany mogą być zarówno wczesne, jak i średnie czy późne. Na opakowaniu znajdzie się także informacja, jak głęboko i w jakich odstępach siać dane warzywo.
Lista warzyw łatwych w uprawie to m.in.:
- rzodkiewka
- sałata
- koperek
- fasola szparagowa
- szczypiorek
- pietruszka naciowa
- cukinia
- burak liściowy
- groch.
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego podpowiada, by pomyśleć o podwyższonych grządkach, np. na konstrukcji z palet, jeśli chcemy sobie ułatwić uprawę warzyw:
„(...) dzięki nim możesz przyjąć wygodniejszą pozycję podczas plewienia i pielęgnacji roślin, a także w mniejszym stopniu będziesz borykać się z problemem chwastów zarastających podłoże”.
O czym pamiętać w uprawie warzyw? Najważniejsze zasady
Wybierz odpowiednie stanowisko. Większość warzyw preferuje słoneczne stanowiska (minimum 6 godzin słońca dziennie), osłonięte od wiatru. Jednak niektóre warzywa, np. sałata, rukola, szpinak, preferują stanowiska półcieniste. W uprawie warzyw należy unikać miejsc zacienionych i podmokłych.
Przygotuj glebę. Warzywa wymagają żyznej, próchnicznej i dobrze przepuszczalnej gleby. Już jesienią warto wzbogacić glebę kompostem lub obornikiem. Natomiast wiosną należy przekopać glebę i wyrównać ją grabiami.
Siej i sadź w odpowiedniej porze. Już o tym wspomnieliśmy. Należy stosować się do zaleceń dotyczących terminu siewu lub sadzenia poszczególnych gatunków warzyw. W przypadku większości wymienionych na liście będzie to kwiecień. Siew rzodkiewki można powtarzać kilka razy w sezonie. Fasola i cukinia lubią ciepło, więc z tymi warzywami warto zaczekać do maja.
Pamiętaj o pielęgnacji warzywnika i nawożeniu. Warzywa wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza w czasie suszy. Inaczej mogą mieć problemy ze wzrostem i owocowaniem. Poza tym należy usuwać chwasty, które konkurują z warzywami o wodę i składniki odżywcze.
Warzywa można nawozić kompostem, obornikiem lub nawozami mineralnymi — stosujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku własnej uprawy zazwyczaj chcemy, by była ekologiczna, dlatego najlepiej wybierać naturalne nawozy i odżywki.
Ponadto w uprawie warzyw trzeba pamiętać o ochronie przed szkodnikami i chorobami. Należy regularnie oglądać rośliny i usuwać szkodniki ręcznie albo wspomóc się, najlepiej ekologicznymi środkami ochrony roślin.
Zbierz plony, czyli czas na efekty pracy. Warzywa należy zbierać, gdy osiągną odpowiednią dojrzałość. Ten moment także sugerują producenci na opakowaniach nasion. Termin zbioru zależy od gatunku warzywa i warunków atmosferycznych w danym roku.
O czym jeszcze pamiętać przy uprawie warzyw?
- Dobrze jest zaplanować uprawę warzyw tak, aby móc zbierać je sukcesywnie przez cały sezon.
- Różne gatunki warzyw mogą stworzyć ciekawe, dekoracyjne kompozycja na grządce.
- Towarzystwo roślin ozdobnych może chronić warzywa przed szkodnikami i chorobami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal Strefa Agro codziennie. Obserwuj Strefę Agro!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?