1 z 7
Przewijaj galerię w dół
Domowe wędliny często lądują na naszych stołach. Może warto...
fot. pixabay.com

Postaw na domowe wyroby

Domowe wędliny często lądują na naszych stołach. Może warto spróbować przyrządzić je samemu?

2 z 7
Aromatyczna szynka peklowana to rarytas nie tylko na...
fot. pixabay.com

Szynka parzona

Aromatyczna szynka peklowana to rarytas nie tylko na niedzielny obiad, ale także propozycja wędliny do codziennych kanapek. W pierwszym etapie szynka musi poleżeć w zimnej solance z cukrem i przyprawami ok. 4 dni. Część solanki można wykorzystać do nakłucia mięsa strzykawką. Następnie należy opłukać mięso, wrzucić do wrzątku i gotować przez kwadrans.

3 z 7
Fani delikatnego mięsa mogą postawić na kurczaka lub indyka....
fot. pixabay.com

Drobiowa z szynkowara

Fani delikatnego mięsa mogą postawić na kurczaka lub indyka. Przygotowana wędlina sprawdzi się w wielu dietach, na kanapce albo w jadłospisie dzieci. Mięso bez skóry należy pokroić w kawałki, wymieszać z peklową solą, żelatyną, łyżką miodu i wybranymi przyprawami. Taka mieszanka musi poleżeć dobę w lodówce. Następnie uformowany zbity blok trafia do szynkowara. Czas parzenia mięsa to 2-3 godziny w zależności od wielkości.

4 z 7
Porcję schabu czy innego typu mięsa należy oczyścić, zasypać...
fot. pixabay.com

Suszone może być dobre

Porcję schabu czy innego typu mięsa należy oczyścić, zasypać cukrem i trzymać w lodówce 24 godziny. Następnego dnia opłukać, natrzeć solą i wstawić na kolejną dobę. Kolejnym krokiem jest doprawienie. Oczyszczony z solanki schab należy natrzeć majerankiem, pieprzem i czosnkiem, włożyć do pończochy lub siatki wędliniarskiej, dokładnie zawiązać i umieścić w przewiewnym miejscu na 2 tygodnie.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Tyle kroków dziennie należy robić po 60. roku życia. Padła dokładna liczba

Tyle kroków dziennie należy robić po 60. roku życia. Padła dokładna liczba

Jak z wakacji w Grecji. Te kwiaty zmienią balkon nie do poznania

Jak z wakacji w Grecji. Te kwiaty zmienią balkon nie do poznania

Odznaczenia wojewody dla „dwunastu wspaniałych” na 35-lecie samorządu terytorialnego

Odznaczenia wojewody dla „dwunastu wspaniałych” na 35-lecie samorządu terytorialnego

Zobacz również

Trzy pokolenia wśród laureatów. Uroczysta sesja sejmiku z okazji Święta Województwa

Trzy pokolenia wśród laureatów. Uroczysta sesja sejmiku z okazji Święta Województwa

Grad medali wioślarek i wioślarzy z regionu podczas mistrzostw Polski w Kruszwicy

Grad medali wioślarek i wioślarzy z regionu podczas mistrzostw Polski w Kruszwicy