5 z 7
Kabanosy domowej roboty? Brzmi pysznie. Pierwszym krokiem...
fot. pixabay.com

Dojrzewające kiełbaski

Kabanosy domowej roboty? Brzmi pysznie. Pierwszym krokiem jest zmielenie wybranego mięsa, może to być mieszanka np. karkówki, łopatki i słoniny. Mieszankę wraz z dodatkiem wybranych przypraw należy ciasno zbić w jelitowej osłonce i suszyć podobnie jak inne mięsa w przewiewnym miejscu. Nie potrzebne są sól i wzmacniacze.

6 z 7
Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych...
fot. pixabay.com

Wędzone wędliny

Wędzenie to proces czasochłonny, ale smak i aromat gotowych wyrobów jest nie do podrobienia. Wybrane mięsa, np. szynki, schaby i karkówki na tydzień należy moczyć w solance z dodatkiem przypraw. Przy większych ilościach dobrze zrobić to w beczce. Gotowe kawałki, po wcześniejszym opłukaniu, powinny jeszcze jedną noc przeschnąć. Następnie owinięte w siatkę można wędzić dymem. Dobór drewna jest kwestią indywidualną. Proces wędzenia trwa kilka godzin.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Tak Patryk Dudek wjechał na podium Grand Prix. Zobaczcie zdjęcia z PGE Narodowego!

Tak Patryk Dudek wjechał na podium Grand Prix. Zobaczcie zdjęcia z PGE Narodowego!

Tłumy zwiedzających w ICF Skarbiec Fajansu we Włocławku! Poszukajcie się na zdjęciach

Tłumy zwiedzających w ICF Skarbiec Fajansu we Włocławku! Poszukajcie się na zdjęciach

Polecamy

Tak Patryk Dudek wjechał na podium Grand Prix. Zobaczcie zdjęcia z PGE Narodowego!

Tak Patryk Dudek wjechał na podium Grand Prix. Zobaczcie zdjęcia z PGE Narodowego!

Wybory 2025 w Chełmnie. Znamy frekwencję.  Zobaczcie zdjęcia

AKTUALIZACJA
Wybory 2025 w Chełmnie. Znamy frekwencję. Zobaczcie zdjęcia

6 oznak zawału serca, których nikt się nie spodziewa. Uważaj zwłaszcza po 50-tce

6 oznak zawału serca, których nikt się nie spodziewa. Uważaj zwłaszcza po 50-tce