
Weselne atrakcje - ile kosztuje wiejski stół czy słodki kącik i fontanna czekolady?
Światła, które tworzą magiczny klimat, jedzenie, którego smak jeszcze długo goście będą wspominać i zdjęcia pozwalające to wszystko utrwalić wymagają naszego wcześniejszego zaangażowania. Młode pary mają w czym wybierać. Na salę ma wjechać pieczony płonący dzik, a może jesiotr? Na słodkim stole chcemy praliny czy babeczki? Zdjęcia zrobimy w foto budce czy może trzymając ramkę?
Dalej prezentujemy:
- koszty dekoracji
- sposoby na zdjęcia
- co i za ile na słodki stół
- czy opłaca się stół wiejski
- ile kosztuje fontanna czekoladowa
- zdobienie stołów
- dodatkowe oświetlenie

Wybierając salę weselną jak najwięcej pytaj!
Ceny samych sal weselnych w województwie kujawsko-pomorskim wahają się od 160 do nawet 350 zł za osobę. Różnica wynika ze standardu obiektu, liczby porcji dań na osobę czy mody na dany obiekt.
Warto pytać, jeśli coś w przedstawionej ofercie nie jest dla nas jasne. Ile porcji ciast czy potraw mięsnych na ciepło przypada na osobę według danego wariantu. Czy w cenie jest wystrój sali? Co się na niego składa? A może w cenie są już poprawiny albo apartament dla pary młodej? Dodatkowym wydatkiem może być zakup tortu, szampana i napojów.
Tym razem jednak nie o salach i podstawie naszego wesela, ale rzeczach dodatkowych, które najczęściej nie wynikają z oferty zawartej w cenie za osobę.
Panuje moda na styl rustykalny i boho. Mile widziane jest drewno, zieleń, bluszcz i sznury żarówek. Są nawet drewniane muszki dla pana młodego, plastry drewna jako podkładki pod talerze. Od stylu sali i całego motywu przewodniego, który wybierzemy, mogą, a może i powinny zależeć dodatki, aby całość była spójna.
A teraz do konkretów i cen najczęściej pojawiających się elementów! --->>>

Wiejski stół z wędzonką i kiszony ogórkiem
Warto dopytać ile kilogramów produktów i jakich dokładnie dostaniemy w danej cenie na wiejskim stole. Niektóre sale dopuszczają możliwość dostarczenia wyrobów, ale wówczas wymagają paragonu lub zaświadczenia o przebadaniu mięsa. Cena proponowana przez salę, jeśli to ona zajmuje się całością, wynosi od 1000 do 2000 zł.
W ofertach z regionu wiejski stół zawierał np. kiełbasy, salcesony, kaszankę, roladę boczkową, smalec ze skwarkami, ogórki kiszone i chleb. Jedna z propozycji obejmowała 20 kg za 1 tys. zł, a inna 15 kg za 1,9 tys. Tę drugą wyróżniało m.in. pieczywo własnego wypieku, masło smakowe, a mięsom towarzyszył wędzony pstrąg i marynowane grzyby.

Słodki stół - cena zależy od tego, co wybierzemy
Słodki stół. Poza tortem i ciastami, które mamy w cenie usługi, dodatkowo sale oferują słodki stół, na którym mogą być babeczki, deserki, praliny. Ceny są ustalane indywidualnie zależnie od liczby gości i zamówionych słodkości. Przykładowo jedna z sal wyliczyła, że dla 120 osób przygotowanie słodkiego bufetu będzie kosztowało 1,6 tys. zł.
Kolejna za 1,4 zł ustawi na słodkim stole fontannę z czekoladą (w pakiecie), babeczki, muffinki, żelki, lizaki czy bezy.