
Kuchenne meble i AGD
W peerelowskich kuchniach używano prostych urządzeń, takich jak młynek do mielenia kawy, maszynka do mielenia mięsa i twarogu, kanka do mleka, blender ręczny, mikser. Podstawą każdej kuchni był kredens w kolorze mleka. Za szybą prezentowały się porcelanowe serwisy śniadaniowe i obiadowe.

Westfalka
Zanim nadeszła era kuchenek azowych, gospodynie przygotowywały posiłki w westfalkach (na zdjęciu) lub kuchenkach kaflowych.

Prodiż
Hitem był prodiż, który był odpowiedzią na brak piekarników elektrycznych. Gospodynie przyrządzały w nim mięso i piekły ciasta.

Napoje
Oranżada, wata cukrowa, woda z saturatora, a ze słodyczy andrut, blok czekoladowy, wuzetka i ptyś – to za tymi smakami tęsknimy. Ogórki kiszone, tatar – te dania nigdy nie wyszły z mody.