Wydarzenie miało miejsce w jednej z bydgoskich restauracji – Villa Calvados. Celem konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej i lokalnej oraz ożywianie poczucia obowiązku pielęgnowania zwyczajów i obrzędów.
W konkursie wzięło udział 6 drużyn ze szkół rolniczych o profilu gastronomicznym. Zadaniem uczniów było przygotowanie potraw wigilijnych charakterystycznych dla ich rejonu. Komisja w składzie: Przewodniczący – Bogdan Stasik oraz członkowie Krzysztof Leśniewski i Jakub Krywienia przyznała następujące miejsca:
- I miejsce – Paulina Majewska i Maciej Czarniak - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu za przygotowanie karpia w sosie piernikowym z prażonymi migdałami i puree selerowo-jabłkowym oraz zupy borowikowej z kluskami kładzionymi
- II miejsce – Anna Kaźmierczak i Wioletta Staniszewska - Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przemystce za roladki z karpia z sosem żurawinowo – cytrusowym oraz śledzia pod pierzynką
- III miejsce – Katarzyna Robaczewska i Jagoda Orzechowska - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu za łazanki z makiem oraz zupę grzybową z racuchami
Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody ufundowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Gościnny udział w konkursie wzięło Koło Gospodyń Wiejskich z Lisewa Kościelnego, którego członkinie zaprezentowały pięknie udekorowany stół wigilijny oraz potrawy wigilijne. W ten sposób wprowadziły wszystkich zebranych w prawdziwie świąteczny nastrój.
Źródło: informacja prasowa