Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wojskowi kucharze w Brukseli

Oprac. (Lau.)
Od lewej - kpt. Sylwester Kopaczewski, Anna Łazur, Sławomir Pukniel, Elżbieta Smaruj, st. sierż. Adam Cichocki, st. chor. Leszek Kaczmarek, st. szer. Piotr Welter
Od lewej - kpt. Sylwester Kopaczewski, Anna Łazur, Sławomir Pukniel, Elżbieta Smaruj, st. sierż. Adam Cichocki, st. chor. Leszek Kaczmarek, st. szer. Piotr Welter Justyna Kędra - Inspektorat Wsparcia Sił Zbro
Na przystawkę podadzą: wędzonego łososia, grillowanego sandacza i gotowanego pstrąga. Wojskowi kucharze z regionu gotują w Brukseli!

Wojskowi kucharze z Bydgoszczy i Torunia przygotują dzisiejsze przyjęcie w Brukseli z okazji rozpoczęcia polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Mistrzowie kuchni na przystawkę podadzą trzy rodzaje ryb: wędzonego łososia bałtyckiego z sosem chrzanowym, grillowanego sandacza z sosem koperkowym i gotowanego pstrąga z sosem porowym. Jako danie główne na brukselskich salonach pojawi się pierś z kaczki na modrej kapuście z gruszką i żurawiną. Deser z passiflory w czekoladzie.

Zapraszamy do naszego kącika kulinarnego - www.pomorska.pl/kuchnia.

Oprócz obiadu, dla zaproszonych gości będzie przygotowanych jeszcze wiele innych atrakcji kulinarnych. Będą rybne przekąski na zimno. Będą kopytka z pulpecikami, bigos, żurek oraz pierogi z mięsem i kapustą. Na amatorów polskich wędlin, kabanosów, domowego smalcu, ogórków kiszonych i grzybów będzie oczekiwał stół wiejski. Nie zabraknie typowo polskich słodkości: sernika, makowca czy piernika.

Przeczytaj też: Smaczna kuchnia na lato [przepisy].

Aż pięcioro spośród 14-osobowej drużyny wojskowych kucharzy pochodzi z naszego regionu. Starszy szeregowy Piotr Welter i Elżbieta Smaruj na co dzień gotują w bydgoskim batalionie dowodzenia Inspektoratu Wsparcia. Sławomir Pukniel jest pracownikiem 1 Brygady Logistycznej. Anna Łazur i starszy sierżant Adam Cichocki pochodzą z toruńskiej 1 Bazy Materiałowo-Technicznej. Ekipie wojskowych kucharzy w wyprawie do Brukseli towarzyszą kapitan Sylwester Kopaczewski i starszy chorąży Leszek Kaczmarek z 1 Brygady Logistycznej, którzy odpowiadają za dobór produktów, transport do unijnej stolicy oraz przygotowanie sprzętu.

Jak podkreślają nasi kucharze, pomimo że wojskowa grochówka z kuchni polowej oraz gotowanie na konkursach kulinarnych to dwa różnie światy, w obydwu sytuacjach trzeba być profesjonalistą i wkładać dużo serca w to co się robi.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska