https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Czas zbierać szczaw. Przy Starym Młynie w Grucznie gotowali szczawiową. To pierwsze z trzech warsztatów kulinarnych w tym sezonie

Agnieszka Romanowicz
Wśród sezonowych potraw na „sz” jest zupa szczawiowa, której gotowanie poprzedziło zbieranie szczawiu łąkach przy Srarym Młynie w Grucznie. Chętnie włączyły się w to dzieci.
Wśród sezonowych potraw na „sz” jest zupa szczawiowa, której gotowanie poprzedziło zbieranie szczawiu łąkach przy Srarym Młynie w Grucznie. Chętnie włączyły się w to dzieci. Agnieszka Romanowicz
19 maja w Grucznie ruszył cykl warsztatów kulinarnych, organizowanych przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły. Na pierwszy ogień poszły szparagi, szpinak i szczaw. Radami służyli doświadczeni i popularni kucharze.

- Zrodził się pomysł na warsztaty rodzinne. Mamy nienajgorszą infrastrukturę i trzech bardzo dobrych kucharzy: Edytę Szast, która zaszła daleko w Master Chef’ie , a także Agatę Wojdę i Zbigniewa Kmiecia, restauratorów z dużym doświadczeniem, również międzynarodowym – wyjaśnia Jarosław Pająkowski z Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, organizatora warsztatów i Festiwalu Smaku w Grucznie.

Pierwsze (19 maja) były warsztaty wiosenne. Na warsztat kucharze wzięli szczaw, szparagi, szpinak. - Letnie będą trzy razy „p”, czyli: pomidor, papryka, pietruszka, a jesienne trzy razy „k”: kapusta, kalafior, kartofel – uzupełnia Pająkowski.

Jak zrobić dobrą szczawiową?

Wiosenne warsztaty cieszyły się zainteresowaniem. Uczestnicy gotowali przy Starym Młynie w Grucznie, położonym w malowniczej dolinie Wisły. Wśród sezonowych potraw na „sz” była zupa szczawiowa, której gotowanie poprzedziło zbieranie szczawiu na pobliskich łąkach. Chętnie włączyły się w to dzieci. - Przed dodaniem do zupy szczaw trzeba przysmażyć na maśle, poddusić, go, ponieważ masło jest nośnikiem smaku – zalecała Edyta Szast. - Szczawiowa powinna zawierać białko, bo szczaw wypłukuje je z organizmu, dlatego można ją gotować na wywarze mięsnym i podawać z drobnymi kawałkami mięsa. My podamy ją z jajkiem i ze słodką śmietaną.

Wśród jaj można było wybierać, prezentowała je ośmioletnia Vladzia z Ukrainy: jaja kurze, gęsie, perliczki, a nawet jedno gołębie. Zobaczcie w naszej galerii migawki z wiosennych warsztatów w Grucznie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Rolnictwo

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska