
Czy żonkile są trujące?
Żonkile od cebulki do łodygi i płatków zawierają toksyczną substancję chemiczną zwaną likoryną. Ma ona silne właściwości wymiotne i może być śmiertelna. Największe ilości likoryny zawiera cebula żonkila. Spożycie sadzonki, fragmentu rośliny czy kwiatu może spowodować wymioty, biegunkę, bóle brzucha, a także arytmie sercowe czy depresję układu oddechowego.

Cukier do żonkili
CUKIER działa na tulipany jak odżywka. Można wsypać do wody pół łyżeczki. Ten trik hamuje rozwój bakterii i pleśni w wodzie. Niektórzy zamiast cukru stosują miód lub wódkę, a nawet wybielacz.

Aspiryna do żonkili
Kwiaty odświeży wrzucenie do wody TABLETKI ASPIRYNY. Ten trik hamuje rozwój bakterii i pleśni w wodzie.

Ocet do żonkili
Do wody warto dodać szczyptę soli lub odrobinę kwasku cytrynowego albo octu. Zwiększy to kwasowość wody, tym samym hamując rozwój bakterii, które powodują szybsze gnicie i więdnięcie kwiatów.