https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Za dużo nas do pieczenia chleba

MAŁGORZATA GOŹDZIALSKA
Sklep przy piekarni PSS "Społem" na  Zazamczu. Przy koszach z pieczywem Maria  Dzięgielewska.
Sklep przy piekarni PSS "Społem" na Zazamczu. Przy koszach z pieczywem Maria Dzięgielewska. Wojciech Alabrudziński
Mimo rosnących cen, zwłaszcza mąki żytniej, chleb we Włocławku nie zdrożeje. Piekarze czekają na ruchy konkurentów, więc cen nie ruszają, nie zmieniają także receptur.

     Od początku roku o około 25 procent zdrożała mąka żytnia. Co więcej - trudno ją kupić. Rośnie także cena mąki pszennej. Czy w tej sytuacji piekarnie podniosą cenę pieczywa? Z sondy, którą przeprowadziliśmy we włocławskich piekarniach wynika, że zmiany cen nie są planowane, przynajmniej w tym miesiącu.
     Jak się dowiedzieliśmy, większość piekarni widząc, co się dzieje na rynku, poczyniła zapasy i na razie wykorzystuje "tańszy surowiec". - Jeśli więc ceny się zmienią, to w przyszłym miesiącu - mówi Ewa Nowakowska z piekarni przy ulicy Zacisze.
     Właściciele piekarń nie kryją
     że podniesienie cen to duże ryzyko. We Włocławku konkurencja jest bowiem silna i podwyżka choćby o grosze może skończyć się utratą klienteli. Na zmianę cen nie decydują się wiec ani duzi, ani mali. Piekarnie PSS "Społem", które mają dużą sieć sklepów, czekają na ruchy konkurencji. A konkurencja na razie żadnych ruchów nie wykonuje.
     - Mamy to szczęście, że nie ograniczamy się tylko do piekarnictwa - mówi Elżbieta Wilamowska, prezes PSS "Społem". - Jest więc z czego dokładać do pieczenia chleba.
     Mniejsze placówki
     są jeszcze bardziej ostrożne. - Podwyżki? Takowych, mimo wahań cen mąki, nie planuję - mówi Józef Ziółkowski, właściciel uruchomionej po przerwie piekarni przy ul. Nowcy, dobrze znanej mieszkańcom osiedla Południe.
     Piekarze nie ukrywają, że cały czas czują oddech konkurencji w postaci piekarni przy hipermarketach, które sprzedają najtańsze pieczywo. Bronią mniejszych zakładów są jakość i stare, sprawdzone receptury. Mimo więc podwyżek cen mąki żytniej, piekarze nie zmniejszają jej zawartości w wypiekach. Nie stosują też substytutów tej mąki i barwników.
     **

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska