
Nawóz do malin
Do nawożenia malin najlepiej wybrać nawóz zawierający potas i fosfor. Zapewni to obfite owocowanie. Zobacz teraz przepis na domowy, naturalny nawóz, który zwiększy plony z krzaków malin.

Maliny - cenne właściwości
Maliny to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Maliny zawierają witaminy: C, E, B1, B2, B6, kwas foliowy, a także minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo.
Maliny są także źródłem cennych związków fenolowych - to antyoksydanty, które m.in. działają antynowotworowo i przeciwstarzeniowo.
Zobacz, jak nawozić maliny w domowych warunkach.

Maliny - warunki uprawy
Maliny najlepiej rosną na glebie przepuszczalnej, żyznej i na stanowisku nasłonecznionym. Ważne jest także regularne przycinanie malin. Przycinanie pobudza do rozwoju nowych pędów, zapobiega też rozwojowi chorób grzybowych. Trzeba też pamiętać o regularnym nawożeniu, by dostarczyć malinom potasu i fosforu. Będą wówczas pięknie rosły i obficie owocowały.

Nawóz z soczewicy
Soczewica to warzywo bardzo bogate w potas. Zawiera też wiele innych aktywnych składników, które pobudzą roślinę do intensywnego wzrostu: azot, fosfor i bor (uodparnia roślinę na choroby). Soczewica idealnie nadaje się, by przygotować z niej nawóz do malin.
Do przygotowania nawozu będzie ci potrzebna soczewica (zielona, czerwona, brązowa) oraz przegotowana woda.
Do litra przegotowanej wody w temperaturze pokojowej dodaj trzy łyżki soczewicy. Odczekaj minimum 4 godziny, by składniki z soczewicy przeniknęły do wody. Następnie odcedź soczewicę na sitku, a pozostałym płynem podlewaj maliny. Powtarzaj raz w miesiącu.
Zobacz inne sposoby na nawóz do malin ►