
Zadbaj o winorośl w listopadzie
Winogrona pochodzą z ciepłego klimatu i polska zima nie jest dla nich dobra. Dlatego trzeba winorośl zabezpieczyć. Najlepszym terminem na wykonanie niezbędnych zabiegów jest listopad. Dzięki temu winogrono będzie obficie owocować w następnym roku.
Zobacz, co musisz teraz zrobić przy winogronach zanim nastanie zima.

Młode rośliny i system korzeniowy
Winogrona koniecznie trzeba dobrze zabezpieczyć przed zimą. Szczególnie rośliny młode i słabo ukorzenione są wrażliwe na mróz wrażliwsze. Na przemarzanie w większym stopniu podatny jest system korzeniowy, niż część nadziemna.
Zimą, gdy krzewy winorośli znajdują się w stanie pełnego spoczynku, bez uszczerbku zniosą nawet kilkunastostopniowy mróz. Najbardziej szkodliwy dla roślin może się okazać jesienny chłód czy przymrozek - gdy winogrona jeszcze nie weszły w stan spoczynku.

Przycinanie winorośli
Krzewy winorośli należy przed zimą przyciąć. Odkładanie tego zabiegu na później może skutkować przemarznięciem pędów.
Roślinę przycinamy, gdy liście już opadną (zazwyczaj pod koniec października). Należy wyciąć wszystkie przeszkadzające pędy i wąsy, którymi roślina "łapie się" podpór. Natomiast pędy należy skrócić do wysokości około półtora metra.
Przycinanie pobudzi roślinę do rozwoju nowych pędów w kolejnym roku.

Okrywanie winorośli na zimę
Trzeba też pamiętać o tym, że krzewów winogronowych nie nawozimy już na jesień, żeby nie pobudzać rośliny z powrotem do wzrostu.
Kolejnym etapem przygotowania winorośli na zimę jest okrywanie. Najlepszym terminem na okrywanie winogron przed zimą jest listopad, a nawet grudzień. Dzięki ekspozycji na niższe temperatury roślina zdąży się zahartować.